AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN OLUMLU SİNYALLER BEKLENİYOR
3 dakika okuma süresi
06.11.2018, Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf: Jens Spahn (l-r), Bundes-Gesundheitsminister, Armin Laschet, Ministerpräsident von Nordrhein-Westfalen und Friedrich Merz sitzen vor Beginn der CDU-Landesvorstandssitzung am Präsidiumstisch. Ex-Unionsfraktionschef Merz und Gesundheitsminister Spahn haben ihre Kandidaturen für den Parteivorsitz erklärt. Foto: Federico Gambarini/dpa +++ dpa-Bildfunk +++ | Verwendung weltweit
Almanya’da Ekim ayında gerçekleştirilecek olan seçimlerde Hıristiyan Demokrat Partinin birinci olması ve başbakan adayını belirlemeleri, neredeyse garanti gibi.
ALMANYA TÜRKİYE’YE ÖZEL STATÜLÜ ORTAKLIĞA YEŞİL IŞIK YAKTI
Bu açıdan Almanya’nın gelecek Başbakanı olması beklenen Friedrich Merz ve TAVAK Vakfı olarak temasa geçtiğimiz Armin Laschet’de Türkiye’ye özel statü verilmesi konusunda kararlı. Aynı gelişmeleri Brüksel’de AB’nin genişlemeden sorumlu komiserinden de görüyoruz. Ekibi, 2021 yılında Türkiye’nin AB ile ilişkilerde yeni sayfa açılmasını, Gümrük Birliği Anlaşması’nın iyileştirilmesini ve Schengen Vizesi’ni kaldırılmasına sıcak bakıyor. NATO Genel Sekreteri ve Fransa bile Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği çerçevesinde AB’nin vazgeçilmez ortağı olduğundan hareket ediyorlar.
Türkiye’nin AB bütçesine kendi kıstaslarına göre bütçeye para vermesi ve para alması da AB’nin 27 üye ülkesine olumsuz bir etki yapmayacak. GSMH’si her geçen gün azalan Türkiye’nin vereceği katkı payı fazla büyük olmayacak. KDV’ninde 1,9 oranında AB’ye gönderilmesi, AB için olumlu bir katkı olarak ödenecek. Buna karşılık Türkiye’ye Tarımsal Garanti, bölgesel ve sosyal struktur fonlarından verilecek paralar, atla deve değil. Tarımsal Garanti Fonu özellikle et ve süt ürünlerine verildiği için Türkiye’nin de ciddi bir şekilde et ithal eden bir ülke konumunda olması nedeniyle bu fondan çok büyük bir para alma olanağı yok.
GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ İKİ TARAFINDA LEHİNE
Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi Türkiye’den olan 900 bin AB firmasının da yararına olacak. Bu konuda Alman Sanayi ve Ticaret Odası şimdiden bir araştırmayı başlatmış bulunuyor. Alman halkının Türkiye’nin tam üyeliğine bakışı çok düşük düzeyde olmasına karşılık, önümüzdeki Şubat ayında “AB’ye tam üyelik yerine özel statüde bağlanacak bir Türkiye ister misiniz?” sorusuna ne cevap verileceğini Alman kamuoyu da bekliyor.
Türkiye’nin özel statüyle AB ortaklığına İtalya, Fransa, Portekiz ve Kuzey Avrupa ülkeleri de sıcak bakıyor. Bundan rahatsız olacak ülkelerde var. Burada Türkiye’yi dışarıda bırakmak isteyen ülkeler olacaktır ama Türkiye için en önemeli gelişme, şu anda özeli statüyle AB’ye adım atmak, daha sonra dışında kalınan politik katılım ve serbest dolaşım haklarından da en azından politik katılım hakkını, tartışmaya açmak olacak.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.