25 OCAK’TA 61. KEZ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN TÜRK-YUNAN GÖRÜŞMELERİ NE GETİREBİLİR?
3 dakika okuma süresi
Avrupa Birliği ve ABD’nin de etkisiyle, Türkiye Yunanistan’la 25 Ocak’ta 61. Türk-Yunan Görüşmelerini yapacak. Yunanlılar bu görüşmeye çok iddialı geliyorlar. Yalnız Ege Denizi’ndeki haklarımızı ve Doğu Akdeniz’deki konumumuzu tartışırız, diğer konular katiyetle gündeme gelmeyecek diyorlar. Böyle olursa Türkiye bu işi baştan kaybetmiş durumda.
Yunanistan’ın silahlandırdığı adalar ciddi bir sorun
Yunanistan, anlaşmalara göre hiç silahlandırılmaması gerekli olan 12 Ada’yı, tamamıyla silahlandırdı. Bunun dışında 18 irili ufaklı adaya el koydu, Ege’de buralara da asker ve silah getirdi. Yunanistan bunları gündeme sokmak istemiyor. Yunanistan’ın diğer bir istemi de AB ülkesine olmasına rağmen, Batı Trakya Türklerine yaptıkları ayrımcılık konusunu gündeme getirmemekte kararlı. Batı Trakya’daki 150 bin kişilik Türk azınlığı Müslüman azınlık olarak kabul eden ve buradaki çocuklara normal eğitim yerine Kuran kurslarına mahkum eden Yunanistan, bu insanların herhangi bir şekilde başarılı olmasını istemiyor.
Yunanistan Suriyeli mülteciler için AB’den ciddi destek aldı
Geçtiğimiz yıl Edirne’den Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçen 13 bin Suriyeli Mülteci için AB’den 400 milyon € yardım alan Yunanistan, AB’den büyük ölçüde para alıp Suriyeli mülteciler konusunda kendisini zenginleştirirken, Ege Denizi’nden gelen Suriyeli mültecilerin ya botlarını batırıyor ya da tekrar Türkiye’ye yönlendiriyor. Bütün bu ayıplara rağmen Yunan Başbakanı, Türkiye’ye şartlı bir görüşme yapmaya zorluyor.
Türkiye zaten Haziran ayında Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ni Doğu Akdeniz’den Antalya Limanı’na çekerek, ciddi bir taviz vermiş bulunuyor. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması gibi herhangi bir konuda fazla bir atılım yapmıyoruz. Hedef Doğu Akdeniz’de yapılacak olan çoklu görüşmelerde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yalnız kendi bölgesinin haklarını koruması, KTC’nin de masaya eşit olarak oturmasıydı, bu da gündem de yok.
Görüşmelerden bir sonuç çıkmaz
AB’yi arkasına alan Yunanistan, şimdi GKRY ile birlikte Türkiye’yi daha fazla nasıl köşeye sıkıştırabiliriz yaklaşımı içinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB Büyükelçileri ile gerçekleştirdiği son toplantıya katılan Yunanlı diplomat, toplantıdan sonra Türkiye konusunda diğer büyükelçilere negatif açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Arkasına Fransa’yı da alan Yunanistan, 25 Ocak’ta yapılacak görüşmelerden bir şey çıkmayacağını şimdiden belirtiyorlar. Bu konuda Portekiz AB Dönem Başkanı olarak ve eski Dönem Başkanı Almanya ve bir sonraki AB Dönem Başkanı Slovenya’nın yetkilileri Yunanistan’ın bu yaklaşımına, çok olumlu bakmayan ülkeler. Yunanistan bunun da bilincinde. İstanbul’da yapılacak görüşmeler bu açıdan şimdiden sonuçlandırılamayan görüşmeler olarak nitelendirilebilir.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.