BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

YAĞDI AMA YETMEZ…

3 dakika okuma süresi

Değerli okuyucular,

Su konusunda bugün iyi haberlerimiz var. Ocak ayının ikinci yarısında yağan kar ve yağmur İstanbul barajlarının doluluk oranını ikiye katladı.

1 Şubat 2021 sabah 09.48 itibariyle barajların doluluk oranı % 41,30, mevcut su miktarı ise 358,73 milyon M3. Kısacası İstanbullular bir nefes akdı. Umarız Şubat ve Mart aylarındaki yağışlar bize bir süre daha nefes aldırır ve susuzluk tehlikesini uzaklaştırır.

Gene de bugün itibariyle bir durum muhakemesi yapmakta fayda var.

Elimizdeki son veri Aralık 2020 ayında barajlardan verilen su miktarı: 2.762.116 M3/gün. Basit bir hesapla bugün için yaklaşık 130 günlük suyumuz var. Önümüzdeki bir hafta içinde barajlarda toplanacak suyu da iyimser bir tahminle hesaba katarsak, en fazla 150 günlük suyumuz var demektir. Kısaca 5 ay yani Haziran ayı sonunu bulabileceğiz.

Ancak meteoroloji önümüzdeki 10 gün için, Şubat ayında bir tek 2 Şubat günü için “hafif yağmur” gösteriyor. Dolayısıyla biz gene de acilen alınması gereken önlemleri kısaca sıralamak istiyoruz.

Acilen ve son derece önemli ilk yapılacak olan İstanbul halkını su tasarrufu için kesin ve etkili şekilde uyarmak olmalıdır. Özellikle oto yıkama, bahçe sulama ve sokak temizliği için su sarfiyatına son verilmesi sağlanmalı, bu uyarılara uymayanlar hissedilir şekilde cezalandırılmalıdır. Meselâ evlerinin suyu kesilmelidir.

Kısa vadede yapılacak olan, önümüzdeki yağmur mevsimi için yağmur bombası (cloud seeding) uygulaması için gerekli hazırlıklara başlanmasıdır. Yağış azlığı devam ettiği durumda Eylül ayından itibaren bu yöntemin kullanılması planlanmalıdır.

Orta vadede yapılacak olan ise Karadeniz kıyısında, biri Avrupa (Terkos Gölü yakınında), diğeri ise Asya (Şile veya Riva deresi civarı) yakasında 1,5 milyon M3/gün kapasiteli deniz suyu arıtma tesisinin planlanarak en kısa sürede yapımına başlanmasıdır. Avrupa yakasındaki tesis Terkos gölünü, Asya yakasındaki tesis ise Ömerli barajını besleyecektir.

Karadeniz suyunun tuzluluk oranının % 1,8 olduğu düşünülürse bu yöntemle sağlanacak tatlı suyun M3 maliyeti emsallerine göre oldukça düşük olacaktır. Bu tesisler, bürokratik engeller çıkarılmadığı takdirde, 12-15 ay içinde tamamlanabilir.

Uzun vadede ise DSİ tarafından yapılmakta olan Melen barajının bir an önce tamamlanması için hükümet nezdinde gerekli teşebbüslerde bulunulmalı ve kamuoyu devamlı bilgilendirilerek baraj inşaatına gerekli önemin verilmesi için kamuoyu baskısı yaratılmalıdır. Bugün için bilinen Melen barajının 2023 hatta 2024 yılına kadar ancak tamamlanabileceğidir. Bu tarih hiç olmazsa 2023 yılı ortalarına çekilebilmeli ve baraj Ekim-Kasım 2023’de su tutmaya başlayabilmelidir.

Önümüzdeki haftalardaki yazılarımızda sizlere daha iyi haberler vermek ümidiyle sağlıcakla kalın değerli okuyucularımız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir