BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

MİÇOTAKİS TÜRKİYE’Yİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK İÇİN ÇOK SIKI ÇALIŞIYOR

3 dakika okuma süresi

İtalya ve Mısır ile Akdeniz’de karşılıklı anlaşmalar yapmak isteyen Yunan Başbakanı, önümüzdeki günlerde Güney Kıbrıs ve İsrail’i de resmen ziyaret edecek. Akdeniz’de belirli bölgelerde deniz hukukuna göre deniz sahasını 12 mile çıkaran Yunanistan, şimdi ciddi bir şekilde nabız yoklayarak ilk önce Ege’de, daha sonra Doğu Akdeniz’de bunları gerçekleştirmek istiyor.

MİÇOTAKİS GELENEKSEL YUNAN DIŞ POLİTİKASINI TÜRKİYE’YE KARŞI BİRAZ DAHA SERTLEŞTİRİYOR

Batı Trakya’da Türklere baskıyı devam ettiren Yunanistan, ayrıca Biden Yönetimi ile anlaşarak ABD’nin helikopter filosunu da buraya yerleştirecek. Tüm Ege’deki Yunan adalarını askerle donatan Miçotakis, Türkiye ile 25 Ocak’ta yapılan ilk görüşmelerden sonra Şubat sonunda Atina’da yapılacak görüşmelerde de bir sonuç çıkmaması için sıkı çalışma gayretinde. Hedefi Türkiye ile uzlaşılmaz kanısını etrafa yayarak, 24 Mart’taki AB Zirvesi’nde Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarını çıkartmak olacak.

KİLİT İSİM: URSULA VON DER LAYEN

AB Komisyonu Başkanı Almanyalı Urusula Von Der Layen, Ocak sonunda Türkiye’ye yapacağı ziyareti hala gerçekleştirmedi. Ursula Von Der Layen Türkiye’ye karşı atmosferi ölçerek mümkün olduğu kadar bu ziyareti olanak olursa Türk – Yunan görüşmelerinden sonra yapmak istiyor. Bu konuda tabii ki Brüksel’de tepki var. Ursula Von Der Layen’in mümkün olduğu kadar çabuk Türkiye’ye gelip Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesini istiyorlar.

AKDENİZ’DE BİZİ ILIMLI BAKAN ÜLKELERLE İLİŞKİLERİMİZİ PEKİŞTİRELİM

İlginç taraf Portekiz, Dönem Başkanı olarak Türkiye’ye karşı objektif bir tutum içerisinde ve İspanya, Malta, Hırvatistan gibi ülkelerden destek alıyor. Malta, Yunan tezlerine karşı olumlu bakan bir ülke değil.  Aynı gelişmeyi Almanya’da da görüyoruz, Kuzey Avrupa ülkeleri Türkiye karşıtlığına pek prim vermiyorlar.

EN AZINDAN AVRUPA KONSEYİNİN KARARLARINA UYALIM!

Fakat Türkiye’de AİHM’in kararlarını ignore edilmesi, Boğaziçi Üniversitesi olayları, Türkiye’nin elini zayıflatıyor. Türkiye’nin ilk olarak AB Konseyi’nin Türkiye’ye karşı verdiği kararlara yönelik adımlar atması gerekiyor. Olumlu yaklaşımlarla Türkiye’ye karşı Avrupa’da oluşturulmak istenen önyargıya karşı çıkmalı.

BIDEN’IN NE YAPACAĞI BELLİ DEĞİL

Yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye yaklaşımı tam olarak ortaya çıkmadı. Her ne kadar S-400 konusunda sert bir tutum takınacağından hareket edilse de, Biden yepyeni bir politika oluşturma çabasında. Bu açıdan ilk olarak Suudi Arabistan’a her türlü yardımı keserek Yemen’deki savaşı çözmek istiyorlar. Böylece Yemen’deki insanlar artık iki ateş arasında kalmayacak ve ABD’nin bu konudaki yaklaşımı insancıl olarak ortaya çıkıyor.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir