BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

TÜRKİYE ARTIK KIBRIS’DA ÇÖZÜM İÇİN İKİ DEVLET ÖNERİSİNE AĞIRLIK VERİYOR

3 dakika okuma süresi

1974’te Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğinde Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan Türkiye, adada yaşayan 120 bin Kıbrıslı Türk’ün canını EOKA çetelerine karşı korumuştu.

İSMAİL CEM İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜN MİMARLARIYDI

1983 yılında KKTC’yi kuran Kıbrıslı Türkler, 2002 yılında Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in önerisi olarak, iki devletli statüye ağırlık vermek istediler. Daha sonradan Türkiye, biraz da AB’ye taviz olarak federasyon üzerine görüşmelere devam etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ EN ÜST PERDEDEN DİLE GETİRDİ

Kıbrıslı Rumların ve Yunanistan’ın akıl almaz yaklaşımlarıyla Kıbrıs Sorunu dünyada çözülemeyen sorunlar arasında yer aldı. Yunanlılar, “Berlin Duvarı yıkıldı, Kıbrıs’ta da ayrılık bitsin” derken, hedefleri Kıbrıslı Türkleri azınlık statüsüne getirmekti. Türkiye bu konuda direnç gösterdi ve nihayet İsmail Cem zamanında yapılan yaklaşımı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da %100 ortaya çıkardı.

Kıbrıs’ta iki devlet vardır. Bir tanesini birçok dünya ülkeleri tanırken, diğer Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KTC) şimdiye kadar tanınmamıştır. Hedef, ikinci devlet olarak KTC’nin tanınması ve daha sonra adada dostça beraber yaşanmasının çarelerine yönelik olmalıdır.

KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’Nİ HANGİ ÜLKELER TANIYABİLİR?

Bu açıdan Türkiye’nin tezi, Türkiye, Yunanistan ve garatör devlet İngiltere’nin yanında Güney Kıbrıs Hükümeti, KTC’nin katılımıyla ve BM’nin de +1 olarak çözümün üretilmesidir (5+1). Bu konuda muhalefetinde bu tezi desteklemesi şarttır. KTC öncelikle Azerbaycan, daha sonra Malezya, Katar ve Pakistan gibi devletler tarafından tanınabilir. Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da Türkiye’nin sonsuz desteğini alan bir ülke olarak, bu konuda ilk adım atması gereken ülkedir.    

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’A BÜYÜK BİR SORUMLULUK DÜŞÜYOR

KTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dış dünyaya açılmalı ve birçok ülkeyi ziyaret etmelidir. Benim yönettiğim zamanda Almanya’daki kurumumuz, Türkiye Araştırmalar Merkezi 3 kere Rauf Denktaş’ı Almanya’ya getirmiş, konferanslar düzenleyip, önemli devlet adamlarıyla Denktaş’ı görüştürmüştü. Şimdi bunun tekrarlanması şarttır. Bu konuda Almanların yaklaşımı ilginçtir. “Kıbrıs’ta iki devlet olduğunu biliyoruz, birini tanıyıp, diğerini tanımıyoruz. Silahlar patlamadığı sürece bizim için sorun yok.” derler. Silah patlamadan da ikinci devleti tanımak, Almanya’nın önderliğinde AB’nin ve ABD’nin de gündemine getirilebilir.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir