EKONOMİK KRİZ BÜYÜK BOYUTLARA ERİŞİYOR
2 dakika okuma süresi
Yalnız Türkiye’de değil, AB ülkelerine de baktığınız zaman ekonomik krizin her geçen gün daha da büyüdüğünü görüyorsunuz. İngiltere’de durum çok kritik, Almanya ise eski büyüme hızlarına erişemiyor. Baltık ülkelerinde ekonomik sıkıntı büyürken, ekonomik krizin etkilemediği tek ülke olan Çin, yine ciddi bir büyüme hızı ortaya koyuyor.
GELELİM TÜRKİYE’YE
Türkiye’de işsizliğin çok hızlı arttığını görüyoruz. Önümüzdeki ay artık işten çıkarma yasağı da kalkıyor ve takriben 1.200 lira işte kalma ücreti alan insanlarımız, işsizliğe itilecek. Gençler arasında işsizliğin boyutları %40’lara kadar çıkıyor. Artık üniversite bitiren insanların iş bulma ümidi neredeyse hiç kalmadı. Bu da gençlerimizi büyük ölçüde yurt dışına gitmeye teşvik ediyor. Ancak gidebilecekleri ülke sayısı da oldukça az. Birçok ülke kendi içinde yaşayan insanlara pandemi nedeniyle istihdam yaratmada sıkıntı yaşıyor.
TÜRK EKONOMİSİNİN BAŞINDA İKİ TANE BÜYÜK FELAKET VAR
Bunlardan ilki, sayıları 5,4 milyonu aşan Suriyeli geçici sığınmacılara harcanan paralar ve bunlar sadece Türkiye’dekiler için değil 4 milyon’da Suriye’deki insana biz bakıyoruz.
İKİNCİ FELAKET İSE 4 MÜTEAHHİTTİN YAP-İŞLET-DEVRET YAPILARINA ÖDENEN GARANTİ PARALARI
Özellikle Anadolu’daki hava alanlarına verilen yolcu garantisi, akıl almayacak boyutlarda. Bu 4 müteahhit, Türkiye’deki mahkemelere güvenmedikleri için İngiltere’de anlaşma yapmış bulunuyorlar. Paralarını maalesef Türkiye’nin bu sıkıntılı günlerinde alıyorlar. Türkiye bunlarla olan anlaşmalarını iptal etmeli, en azından düşük bir kurla Türk Lirası’na çevrilip, belirli bir süre erteleyerek ödemeli. Bunlar yapılmadığı takdir de hazinedeki paralar bu 4 müteahhittin refahına gidiyor. Bunların gözü doymaz bir havaları var.
TÜRKİYE FAİZ LOBİSİNDEN BORÇLANIYOR
Türkiye şu anda İngiltere’deki faiz lobisinden, iş çevresinden yüksek faizle para alıp sorunları çözmek istiyor. Bu sorunların kısa zamanda çözülmeyeceğini de biliyoruz. Türkiye’nin bu sıkışmışlıktan kurtulması için Saray’ın yeni bir ekonomi programı oluşturması şart.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.