TEHLİKELİ SÖYLEMLERE DİKKAT!.. (Son)
3 dakika okuma süresi
Değerli okuyucular,
Bugünkü yazımızda da sizleri bu önemli konuda uyarmaya son olarak devam ediyoruz.
Fakat önce, vehametini korumakta olan İstanbul’un su durumu hakkında kısa bir bilgi vereceğiz.
8 Mart 2021 saat 09.13 itibariyle İstanbul’a su veren barajların doluluk oranı % 59,93’dür. Su miktarı ise 520,61 milyon metreküptür. Bu durumda yaklaşık olarak Eylül ayı ortalarına kadar suyumuz mevcuttur.
Şimdi konumuza gelelim ve Profesör Hüseyin Torun’un verdiği cevaplara dönelim
SORU: İstanbul’da barajların doluluk oranları yüzde 21 seviyesine düştüğünde “yağmur bombası” müdahalesi gündeme gelmişti. Bu uygulama nedir, nasıl gerçekleşiyor?
CEVAP: Yağmur bombası, genellikle uçak kanatları altına yerleştirilen bir sistem ile gümüş iyodürün (AgI) bulutlara püskürtülmesi teknolojisidir. …. Bununla beraber yağmur bombası atılabilmesi için yeterli su buharı ve havanın belli sıcaklık aralıklarında olması gerekiyor. En önemlisi ise yoğuşma çekirdeklerinin yetersiz olmasıdır. Yağış artırımı teknolojisi birçok özel durum içermesinden daha çok birçok ülke tarafından araştırma amaçlı kullanılmakta.
Yağmur bombasının İstanbul’da olası bir kuraklığa çözüm olması şu anki teknolojiler ile mümkün görünmemekte. Bununla birlikte bu teknoloji araştırma amaçlı yapılabilir. BİZİM YORUMUMUZ:Sayın Profesör Hüseyin Toros açıklamalarında “yağmur bombası” konusunda doğru bilgi vermekle birlikte, devamında İstanbul koınusunda söyledikleri için, meslekdaşı Profesör Orhan Şen’den alacağı bilgilerle görüşlerini düzeltmelidir, tavsiyesinde bulunabiliriz.
“Yağmur bombası” veya “cloud seeding” yöntemi onlarca yıldır Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya başta olmak üzere pek çok ülkede kuraklığa karşı etkin olarak kullanılmaktadır.
İstanbul’da da 1990-1991 yıllarındaki kuraklık döneminde başarıyla kullanılmış ve yağışlarda % 25-30 arasında bir artış sağlandığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Aynı dönemde bu yöntem, Türkiye’de İzmir ve Ankara’da da başarıyla uygulanmıştır. Gene aynı yıllarda Yunanistan’da süregelen kuraklık dolayısıyla, İstanbul’da uygulamayı gerçekleştiren ABD firması, ilgili bakanın isteği üzerine, Yunanistan’da da “yağmur bombası” çalışmalarını başarılı bir şekilde uygulamıştır.
Kısaca, “cloud seeding”, veya yurdumuzda bilkindiği gibi “yağmur bombası”, uygulaması “araştırma” amacıyla değil, yağışların artırılması için tüm dünyada kullanılmaltadır. Ülkemizde de kullanılmıştır.
Bu konuda son sözümüz değerli profesörümüzün “cloud seeding” konusunda eksik bilgisini tamamlamasını tavsiye etmek olacaktır
Bugünlük de bizden bu kadar sevgili okuyucular…
Sağlıcakla ve esenlikle kalınız.
