BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

MISIR-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞME SİNYALLERİ VERİYOR

3 dakika okuma süresi

Türkiye yanlış bir politikayla Mursi’yi savunma açısından Sisi’yi tanımamış, ciddi hücumlarda bulunmuştu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulları’nda bir numaralı masada BM Başkanı masasında Sisi oturduğu için bizim Cumhurbaşkanımız bu protokol yemeklerini protesto edip, otelde yemek yemişti.

MISIR’LA BOZULAN İLİŞKİLER EKONOMİYİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Mısır’la tepişmemiz bize çok büyük zararlar getirdi. Mısır üzerinden ABD’ye mal satmak için tekstilcilerimiz serbest bölgede birçok iş yeri kurmuştu. Mısır, Türkiye’ye karşı politika izleyerek bunları işletmedi. Süveyş kanalından geçişlere 3 misli para almaya başladı ve Türkiye ile olan ilişkileri kesme düzeyine geldi. Daha sonra Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la ciddi bir işbirliğine girişti.

MISIR’LA YAKINLAŞMA DOĞU AKDENİZ’DE YUNANİSTAN’I DENKLEMİN DIŞINA ÇIKARMA ANLAMINA GELİYOR

TAVAK Vakfı’nın hep dile getirdiği gibi ilişkilerimizi düzeltmemiz gereken 3 Akdeniz ülkesinden olan Mısır’a karşı şimdi ilk olarak Savunma Bakanı, daha sonra Dışişleri Bakanı ile çiçek atmaya başladık. Çiçekler yavaş yavaş yerine oturdu. Mısır’la bir yumuşama başladı. Özellikle deniz hukuku konusunda Türkiye’yle aynı paralele girmeye başlayan Mısır’a Yunanistan’ın tepkisi oldu ve hemen Dışişleri Bakanını Kahire’ye yollayarak Türkiye ile olan ilişkilerini kesmesi için Mısır’a baskı yapmaya başladı.

TÜRKİYE’NİN ARAP DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİNİ NORMALLEŞTİRMESİ GEREKİYOR

Mısır, Arap dünyasının etken ülkelerinden biridir. Belirli sürelerde demokrasiyle yönetilmiştir. Türkiye-Mısır dostluğu İslam alemi içinde çok önemlidir. Mısır’ı karşısına alan Türkiye, Arap Ligi’ni yanına alamaz. Bunu da gören Türkiye, Mısır’la işbirliğini geliştirerek Körfez ülkeleriyle de iyi ilişkiler kurmak istiyor.

İSRAİL VE SURİYE DİĞER ÖNEMLİ İKİ ÜLKE

Türkiye’nin dış politikada ilişkilerini iyileştirmek istediği ülkeler arasında İsrail ve Suriye’de gelmeli. İsrail’le karşılıklı büyükelçi atamaları gerçekleşecek. Bu önemli bir adım. İsrail’li turistleri Türkiye’ye çekmeli ve İsrail-Türkiye dostluğu tekrar kurulmalı. İsrail Devleti kurulduğu zaman ilk tanıyan Müslüman ülke Türkiye olmuştu. Aynı zamanda Avrupa’da başta Almanya olmak üzere aşırı sağ Türklere saldırdığı zaman, Türklere sahip çıkan Musevi cemaati olmuştu. 90’ların Musevi Cemaati Başkanı İgnatz Bubis’in Türklere olan sevgisi, saygısı ve benimle işbirliği içinde Alman politikasına yaptığı baskı unutulmaz. Türkiye ile İsrail ilişkileri gelişmeli.    

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir