ABD KIBRIS’TA KENDİLERİNE GÖRE YENİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ GETİRİYOR
2 dakika okuma süresi
Kıbrıs konusunda Türkiye’nin iki devletli yaklaşımına dönmesinden sonra AB ve özellikle ABD, yeni yaklaşımlar içine giriyor. Buna göre ABD, Kıbrıs’ta iki bölgeli federasyonun gerçekleşmesini istiyor. 1974’te Türkiye’nin Kıbrıs’a zorunlu müdahalesi sonrasında bu model üzerine bir çok görüşmeler oldu. BM’nin öncülüğünde bu denendi fakat hiçbir şekilde gerçekleşmedi.
RUM TARAFI AB ÜLKESİ OLDU KKTC’Yİ TANIYAN YOK
Ersin Tatar’ın KKTC Cumhurbaşkanı olmasından sonra yeni model olarak artık iki devletli bir çözüm yaklaşımına geçildi. Türkiye buna artık evet diyemez. 47 yıldır denenen ve hiçbir şekilde gerçekleşmeyen bu proje, özellikle Güney Kıbrıs’ın eski AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen Güney Kıbrıs’ı, Kıbrıs’ta çözüm olmadan AB’ye almasından sonra bu kapı tamamıyla kapandı. Güney Kıbrıs’ın sorunlu Başkanı Anastasiadis nuh diyor peygamber demiyor ve Türklerin bütün haklarını elinden almak istiyor. KKTC’nin 47 yıldır Türkiye’ye getirdi ekonomik yük, 50 milyar dolar sınırını çoktan aştı. Diyeceksiniz ki “Suriyeli geçici sığınmacılara 80 milyar dolar harcayan Türkiye Kıbrıs’a bu kadar para harcasın.” Hayır, artık KKTC’nin devlet olarak tanınıp, uluslararası planda yer alması şart.
AZERBAYCAN KARABAĞ SORUNUNU BİTİRDİ AMA HALA KKTC İÇİN ADIM ATMADI
Türkiye’nin dostu olarak görülen ülkelerden bu açıdan hiçbir adım gelmiyor. Devam kendi çıkarını düşünen Aliyev, Dağlık Karabağ’ı Türkiye sayesinde kurtardıktan sonra KKTC’yi tanıması konusunda adım atması bekleniyordu bu konuda hiçbir açıklama yapmadı. Ersin Tatar’ı davet bile gitmedi.
RAUF DENKTAŞI ALMANYA’DA AĞIRLAMIŞTIK
Benim Almanya’daki eski kurumum, eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı 3 kerede Almanya’ya konferansa davet edip üst düzey Alman hükümet yetkilileriyle görüştürmüştü.
TÜRKİYE YENİ POLİTİKA İLE AB’DEN TALEPLERDE BULUNMALI
Şimdi Türkiye’nin bu konuda yapacak hiçbir gücü yok. AB sınırları içerisine KKTC’yi sokamıyoruz. Bunların değişmesi konusunda Türkiye’nin aktif bir politika izlemesi, 26 Mart’ta Brüksel AB Zirvesi’nde bu konuyu da dile getirmesi lazım. Yalnız AB, Türkiye’den bir şeyler istiyor, şimdi Türkiye’nin AB’den belirli isteklerde bulunması şart.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.