BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Türk kimliği nasıl şekillendi?

2 dakika okuma süresi

623 yıl süren Osmanlı İmparatorluğu sürecinde bu imparatorluğun sınırları içerisinde 72,5 milletten insan yaşadığı söylenir. Buçuk olarak söylenilen maalesef Çingene olarak nitelendirdiğimiz Sinti-Romalardır.

OSMANLI’NIN DAĞILMA SÜRECİ İLE ULUS DEVLETLER ORTAYA ÇIKTI

Osmanlı dini öne çıkarıp azınlıklara da belirli şanslar veren bir imparatorluktu. Çökmesi çok ilginç oldu. 1821’de Yunanlıların Mora Adası’nda çıkardıkları isyanla başlayan süreç zarfında Osmanlı’dan tek tek bütün bölgeler kopartıldı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtardığı Anadolu bizim şimdi ülkemizin ana yurdu oldu. Bu ana yurtta Mustafa Kemal Atatürk çok ciddi bir eylem başlattı. Türklerin ana yurdu olarak kabul ettiğimiz Anadolu ve biraz Trakya’da Osmanlı gibi 72,5 ulustan değil, 47 ayrı etnik, dinsel gruptan insanlar yaşıyordu. Bunun için temel bir kavram getirildi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak Türklük öne çıkarıldı. “Ne mutlu Türk’üm diyene!” çok akılcı bir yaklaşımdır.

ATATÜRK TÜRK ULUS KİMLİĞİNİ IRKÇILIK ÜZERİNE SENTEZLEMEDİ

Bu terim hiçbir zaman ırkçılığı öne çıkarmaz, Türkiye’yle burada yaşayan insanlarla özdeşmeyi öne çıkarır. Bu konuda Türkiye’de fazla sorun çıkmadı. Bir ara Lazlar başkaldırmaya çalıştılar fakat başarılı olamadılar. İki askeri gemimizin limana gitmesiyle vergi de vereceğiz, asker de vereceğiz diye başkaldırmalarını sona erdirdiler.

ABD KÜRT SORUNUNU TÜRKİYE’YE KARŞI KULLANIYOR

Kürtlerle belirli sorunlar oldu. Fakat baktığınız zaman PKK eylemleri dışında ve belirli Kürt aykırı hareketleri dışında Türkler ve Kürtler birbirleriyle çok evlendikleri için ve birçok Kürt’ün Türkiye’ye bağlılığı nedeniyle bu sorunda gelişmedi. Şimdi belirli ülkeler özellikle ABD, Kürt damarını kaşıyarak Türkiye’yi bölmek istiyor. Papa’nın ziyareti sürecinde Kuzey Irak’ta Barzani’nin bastırdığı pul, Türkiye’ye bu konuda bir gözdağı niteliğinde, fakat Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği milliyetçilik ırkçı bir milliyetçilik değildir. “Ne mutlu Türk’üm diyene!” sözü bugün içinde aynen geçerlidir.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir