TÜRKİYE’DE TURİZM İÇİN OLUMSUZ SİNYALLER ARKA ARKAYA GELİYOR
2 dakika okuma süresi
İlk sinyal Alman Dışişleri Bakanlığından geldi. Alman Dışişleri Bakanlığı artan vaka sayısı nedeniyle Türkiye’ye gidecek turistlerin iki kere düşünmesi gerektiğini dile getirdi. Sorunlu ülkeler listesine Türkiye’yi de soktu.
BİRÇOK ÜLKE TÜRKİYE’Yİ KIRMIZI LİSTEYE ALDI
ABD aynı anda Türkiye için tehlikeli ülke kavramını kullandı. En fazla Koronavirüs’ten insanların öldüğü ülkenin Türkiye’yi böyle tanımlaması ilginç. Üçüncü olumsuz sinyal İngiltere’den geldi. Koronavirüs tedbirlerine hiç uymayan İngiltere, Türkiye için çekince dile getirdi ve ülkemizde olan uçak sayısını büyük ölçüde düşürdü. Son sinyal dost mu, düşman mı olduğu pek belli olmayan Rusya’dan geldi. Rusya’da Türkiye’ye uçuş yapacak uçakların sayısını ve hava alanlarını azalttı.
TÜRKİYE’DE TURİZM İÇİN BU YIL UMUTLANMAYALIM
Bu açılardan baktığımız zaman önümüzdeki yaz Türkiye’ye fazla turist gelemeyeceğinden hareket edebiliriz. Birinci sırada olan Rusya, ikinci sırada olan Almanya, Türkiye’ye karşı çekince getirmelerinin en büyük nedenlerinden biri de muhakkak ki Türkiye’deki Koronavirüs sayılarının 55 bin sınırına yaklaşması oldu. Bu gelişmeler Avrupa’da bulunan 5,4 milyon Türk’ün de Türkiye’ye tatil için gelmelerini engelleyecek. Dönüşlerde iki haftalık karantina süreci insanları düşündürüyor.
OTELLER-RESTORANLAR ENDİŞELİ
Son günlerde İstanbul iyi bir trend yakalamıştı. Ritz Carlton Hotel’de doluluk oranı %85 oranındaydı. Bu son gelişmeler çerçevesinde bunların azalması ister istemez ortaya çıkacak. Diğer olumsuz gelişmede Türkiye’de restoranların hafta içi kapalı olması, hiçbir turist paket servisiyle yemek yemek istemiyor. Bu açıdan belirli tedbirlere dikkat ederek restoranlara daha fazla tolerans tanımamız iyi olacaktır. Tabii ki Türkiye’de en fazla tartışılan konu tam kapatmaya geçip geçmeyeceğimize yönelik. Ben tam kapatma olacağını düşünmüyorum. Hükümet tam kapatma nedeniyle ödemesi gerekecek paraları ödemek istemeyecek, ödeme durumu da yok.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.