TÜRKİYE’NİN BİR GERÇEĞİ: ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR ULUSUZ AMA ÜST KİMLİĞİMİZ “TÜRK”
2 dakika okuma süresi
Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı dağıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken çok önemli bir cümle kullandı: “Ne Mutlu Türk’üm diyene!” Bu söylev, hiçbir zaman herkesi asimile etmek için söylenmemiştir.
ÇOK KÜLTÜRLÜ ÜLKELERİN SAYISI ARTIYOR
Osmanlı’da daha çok toparlayıcı değil de Osmanoğullarını ön plana çıkaran bir üst kimlik varken, şimdi Türk kimliği ve çok kültürlülük önemliydi. Çok kültürlülük önemli bir öğedir. Baktığınız zaman çok kültürlü ülkelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Almanya bile artık çok kültürlü olarak tanımlanan bir ülkedir. Geçmişte Almanya kendisini üstün ırk olarak kabul edip diğer kimlikleri kabul etmezken, şimdi artık göç nedeniyle 40’ın üstündeki ulustan gelen ve Alman vatandaşlığını alıp oraya yerleşen kişilerin de kimliklerine saygı göstermekte ama Almanyalı olmalı ön plana çıkarmaktadır.
TÜRKİYE ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR ÜLKE
Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir tartışmaya katıldım. Türkiye’de Osmanlı’da yaşayan 72 ayrı etnik-dinsel gruptan kalan 47 ayrı etnik-dinsel grup yaşamaktadır. Tabii ki bunların içerisinde çok küçük sayıda olanlarda vardır. Polenezköy’deki Polonyalılar, belirli sayıda Almanlar, belirli sayıda Gürcü, Arap ve Kürt gibi belirli halkların dışında dinsel gruplarında olduğunu görmekteyiz. Bu açıdan bizim iftihar etmemiz gereken bir üst kimliğimiz var. Bizim yabana atmayacağımız bir de alt kimliklerimiz var.
TÜRKLÜK BİR ÜST KİMLİKTİR
Türk üst kimliğindeki insanlarımız muhakkak ülkesine sahip çıkarken, ülkemizde ve Çin’de yaşayan 35 milyon Uygur Türkü’ne de sahip çıkmakta kendisini yükümlü hissetmektedir. Balkanlardan gelenlerimiz de kendi geldikleri ülkelerde seçimlere bile katılırlar. Bulgaristan’daki Türkler buna bir örnektir. Kendi sınırları dışında 7,6 milyon insan yaşatan Türkiye Cumhuriyeti, her açıdan çok kültürlü yapısına saygı gösterip üst kimliğine de sahip çıkan bir kitledir. Kimse üst kimliğimize laf edemez.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.