AVRUPALI TÜRKLER EN GÜÇ ZAMANLARINDAN BİRİNİ GEÇİRİYORLAR
2 dakika okuma süresi
1961 yılının 30 Ekim’in de Avrupa yolcukları ilk olarak Almanya’ya giderek başlayan Türkler, birçok güç zamanları arkalarında bıraktılar. Almanya’da kriz çıktığı zaman ilk olarak bizim insanlarımızın anlaşmaları iptal oldu ve geri dönmeleri için teşvik edildiler. Her ülkede sağcı hükümetlerin ve partilerin saldırdığı Türk kitlesi, bütün bu güçlükleri atlattı ve nihayet 2021 yılına geldiler.
GÖÇÜN 60. YILINDAYIZ
Bu yıl Avrupalı Türklerin Türkiye’den içinde bulundukları ülkelere gidişlerinin 60. yılı kutlanacak. Türkiye hükümeti 60. yılı pek kutlamak istemiyor. Kültür ve Turizm Bakanı bu konuda Türkiye’yi göçmen gönderen bir ülke olarak göstermek istemediğini dile getirdi. Bir açıdan doğru… Türkiye artık göçmen gönderen bir ülke değil, geçici sığınmacı alan bir ülke konumunda. 5,4 milyon Suriyeli’nin dışında 1,5 milyon Afgan, sayıları artan İranlı, Iraklı ve Azeriler ülkemizin sınırları içerisinde yaşıyorlar.
DÜNYANIN DEĞİŞİK COĞRAFYALARINDA 7,6 MİLYON TÜRKİYE KÖKENLİ TÜRK YAŞIYOR
Bütün bunlara rağmen hala nüfusumuza oranla %9’luk bir kitleyi ülke sınırlarımızın dışında yaşatıyoruz. Evet yanlış değil 7,6 milyon Türk kökenli göçmen ABD, Kanada, Avustralya, Avrupa ve belirli sayıda da Rusya’da yaşıyor. Bu sayı bugün için artma eğilimi de gösteriyor.
TÜRKİYE’DEN KAÇIŞLAR ARTIYOR
Türkiye’nin ekonomideki sıkıntıları ülkedeki belirli baskılar, özellikle de gençleri Türkiye’den göçe zorluyor. Bu gençlerden önce maalesef Türkiye’den sermayenin ülkeyi terk edip kaçtığını görüyoruz. Başta Sabancılar olmak üzere Türkiye’deki sermaye kuruluşları, paralarını yurt dışına götürüyor ve Malta gibi ülkelerin de vatandaşlığını alıyorlar. Ülkem neden bu duruma düştü? Niye insanlarımız ülkemizi terk etmek istiyor?
TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİK KRİZ BUNUN EN ÖNEMLİ NEDENİ
Türkiye’de iş bulma şansına sahip olmayan gençlerimiz, akademisyenlerimiz ülkemizi terk ederken maalesef kalitesiyle bu gidenlerin yerini dolduramayacak olan Suriyeli, Afgan, Azerbaycanlı ülkemize geliyor. Ülkemizin kalite yapısı bozuluyor. Sermayenin kaçtığı ülkede yeni yatırımlar olmuyor. Türk insanı sermaye sahibi olarak kaçtığı için diğer ülkelerden de Türkiye’ye sermayeye gelişi olmuyor. Bütün bu gelişmeler ülkenin son yıllarda geldiği konumunu da ortaya çıkarıyor.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.