BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

BIDEN YÖNETİME GELİŞİNİN 100. GÜNÜNDE TÜRKİYE’YE DÜŞMANLIĞINI YAPTI

2 dakika okuma süresi

Biden, Türkiye karşıtı politikasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aramayarak göstermişti. 23 Nisan günü aradı, 24 Nisan’da sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını belirtti ve maalesef bizde sessizce bekledik.

TÜRKİYE’DEN İLK TEPKİLER CILIZ KALDI

Gelen tepkiler CHP’den, İYİ Parti’den geldi. AKP’nin Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Parlamento Başkanı’da seslerini çıkardılar fakat tüm çıkan sözler cılızdı. Türkiye’nin herhangi bir eylem planı olmadığı ortaya çıktı.

S-400’LERLE TIRMANAN GERİLİM FARKLI BİR BOYUTA TAŞINDI

İlk önce Biden, F-35 programındaki 9. ülke olan Türkiye’yi çıkardı, 8 ülkeyle devam ediyorlar. Türkiye’nin bu güne kadar ödediği en az 1,4 milyar doları da yok saydılar. Başka bir olayda da aynı tavrı sergilediler: Türkiye’ye verilmesi kararlaştırılan beş F-35 savaş uçağı için pilotlarımız ABD’ye gitti, eğitim gördüler fakat maalesef uçakları alamadan geri döndüler.

HALININ ALTINA GİZLENEN SORUNLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Türk-Amerikan ilişkilerinde Halk Bankası olayı, Cumhurbaşkanı’nın servetine yönelik varsayımlar, Yunanistan’ı tam anlamıyla dost resmi içerisine alıp, Türkiye’yi düşman resmine koyması ve en önemlisi Suriye’de kurulan Kürt devleti Biden’ın Türkiye karşıtlığının en önemli adımları.

AMERİKAN YÖNETİMİ NE KADAR İLERİ GİDEBİLİR?

Biden, Türkiye’ye karşı tam şartlanmış bir şekilde… Obama’nın yardımcılığını yaparken bunu fazla ortaya çıkarmamıştı, şimdi çıkarıyor. Elinde olanak olsa, Lozan Anlaşması’nı fes ettirip, Sevr’i uygulayacak. Zaten Lozan Anlaşması’nı ABD çok uzun bir süre kabul etmemişti. Türkiye’nin birçok bölgesinde gözü var. Özellikle Ruslardan aldığımız S-400 hava savunma sistemi onu çok rahatsız etti. Bu sistemi Türkiye’den çıkarma emelinde.

Bakalım Türkiye nasıl bir dayanışma içerisine girecek, Türkiye nasıl sesini çıkaracak? Neleri yaptırım olarak getirecek?

Yaptırım olarak sadece Adana’daki İncilik ve Malatya’daki Kürecik askeri üslerini ABD’ye kapatmak yetmez, daha da önemli yaptırımlar lazım. ABD’nin bu tutumu Türkiye’yi NATO üyesi olarak görmediğini de ortaya çıkartıyor. Hiçbir NATO ülkesi bir başka NATO ülkesini silahlarla tehdit etmez. ABD, tabii ki AB’nin de ağzına bir parmak bal çalıyor. Transatlantik Anlaşması’nı gerçekleştirecek olması AB ülkelerini de kendisi için kazanmasını beraberinde getiriyor.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir