TÜRKİYE’DE ERKEN SEÇİM OLUR MU?
2 dakika okuma süresi
Türkiye’de muhalefet erken seçimi çok dile getiriyor. Buna karşılık MHP ve AKP erken seçimin olmayacağını belirtiyorlar. Erken seçim her halükarda olacak.
ERKEN SEÇİMİN TARİHİNİ EKONOMİ BELİRLEYECEK
Erken bir seçimle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar aday olma şansı var. Ancak bu ne kadar erken bir seçim olacak? Ona ekonomi karar veriyor. Ekonomide pandeminin de etkisiyle çöküş çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Yıl sonunda Dolar’ın 10,50, Euro’nun da 12,70 olacağı uzmanlar tarafından ön görülüyor. İşsizler ordusu büyürken gençler Türkiye’yi terk etme savaşı veriyorlar.
BATILI ÜLKELER MUHALEFETİ DESTEKLİYOR
Ayrıca ABD başta olmak üzere AB ülkeleri de Türkiye’nin seçim atmosferine girmesini istiyorlar. ABD Başkanı Biden bugünkü hükümeti düşürme çabasında. Bunu muhalefetle birlikte yapmak istiyor. Türk halkı, ABD’nin ve AB’nin etkileriyle seçimlere girmez. Türk halkı buna kendisi karar verir.
Acaba CHP ciddi bir şekilde erken seçim istiyor mu? Herhangi bir erken seçim halinde Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Adayı olacak mı, yoksa adaylık Meral Akşener’de mi kalacak? Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Adayı olmasını kimse beklemiyor. Kendisine yakın basın kuruluşları bunu belirtirken, halkın gönlündeki Millet İttifakı Adayı ise Mansur Yavaş. Mansur Yavaş’ta 4,5 milyonluk Ankara’nın Belediye Başkanı olarak Cumhurbaşkanlığı’na soyunmayı haklı olarak düşünüyor.
HDP PUAN KAYBEDİYOR
Türkiye’de muhalefet partileri arasında HDP, son soykırım açıklamasıyla çok puan kaybetti. HDP’nin soykırımı tanıma konusunda attığı adımlar ve TBMM’de ABD’yi kınama kararına katılmaması, HDP’nin bir Türkiye partisi olmadığını ortaya çıkardı. HDP, kendi kendisine yazık ediyor. Bunun bilincinde olması lazım. Muhalefetin seçim isteyip de çok fazla atılım yapmadığı, AKP’nin seçim istememesine rağmen 2022 yılının başında herhangi bir erken seçim kararı alırsa şaşırmamızın gerektiği bir döneme giriyoruz.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.