14 HAZİRAN’DA BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞECEK NATO ZİRVESİ ÖNCESİ TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ
3 dakika okuma süresi
Biden koltuğuna oldukça alıştı, dış politikada ciddi değişimler içinde. Rusya ve Çin’e karşı uyguladığı politika Trump’ın uyguladığından çok farklı gelişiyor. Aynı zamanda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanında İsrail politikası da yeni açılımları beraberinde getiriyor.
BIDEN TRANSATLANTİK ANLAŞMASINI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYOR
Bütün bunların yanında Biden özellikle AB ülkeleriyle çok ciddi bir işbirliği istiyor. Bunu gerçekleştirmek için Transatlantik İşbirliği Anlaşması ele alınıyor. Bu yıl sonuna kadar Biden, Transatlantik İşbirliği Anlaşması’nı gerçekleştirmek istiyor. Biden yönetiminin, Rusya ve Çin politikalarındaki değişim başta olmak üzere, Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkeleri de dışlaması, AB ile ortak işbirliğiyle dünya ekonomisine yön vermek istediğini gösteriyor.
ABD TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELEYEN BİR POLİTİKA İÇİNDE
Türkiye’yi dışlama politikasına devam eden Biden, Gümülcine’ye askerlerini ve helikopterlerini konuşlandırdı. Bunun dışında Ege’de neredeyse Amerikan üssü olmayan ada kalmadı gibi. Her gün Suriye’nin Kuzey Doğu’sunda kurulan Kürt devletine gönderilen silahlar, PKK’ya verilen destek, ABD’nin PKK’yı ciddi bir partner olarak görmesi, Türkiye’yi sıkıştıran konular. Halk Bankası eski Genel Müdürü’ne verilen ceza ve Halk Bankası konusunda Amerikan mahkemelerinin alacağı karar, bunlar hep yakından izlediğimiz konular. Ayrıca Biden iktidara geldikten sonra bir kere lütfetti ve aradı. 23 Nisan’da aramasının tek nedeni 24 Nisan’da tanıyacağını belirttiği Ermeni Soykırımı kararını duyurmaktı.
GÖZLER ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİNE ÇEVRİLDİ
İki lider arasında bu telefon görüşmesinden sonra gözler 14 Haziran’da Brüksel’de gerçekleşecek olan NATO Zirvesi’ndeki kısa görüşmeye çevrildi. Bu görüşmenin uzun süreli bir görüşme olmayacağı, toplantı sürecinde ikili ilişkilerin kısa bir diyalogdan geçeceği öngörülüyor. Biden’ın Türkiye karşıtlığı artarak devam edecek. Genel yaklaşım, Biden’ın 14 Haziran’a kadar Türkiye ile bir diyalog kurmayacağını gösteriyor. Belki dışişleri bakanları arasında telefon görüşmeleri olabilir. Biden, Brüksel Zirvesi’nden önce planladığı Avrupa turuna da büyük bir olasılıkla Yunanistan’ı katıp, Türkiye’yi dışlayacak bir görünüm içinde olacak. Avrupalı kaynaklar, Biden’ın bundan sonra AB’nin kararlarında da belirli ölçüde etken olacağından hareket ediyorlar. Önümüzde uzun sürecek bir Biden dönemi var. Bakalım Türkiye’nin bileğini bükme konusunda Biden daha neler yapacak.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.