CHP’nin yeni politikalara ihtiyacı var
3 dakika okuma süresi
Türkiye’de muhalefetin, özellikle ana muhalefetin belirli konularda hükümete alternatif politikalar oluşturması lazım. CHP, bu konuda neler yapabilir?
CHP yeni bir dış politikanın içeriğini kamuoyuna anlatması gerekiyor. Dış politika dediğiniz zaman Türk-Amerikan ilişkileri nasıl olacak? Partinin Rusya ve Çin’e bakışı nedir? Ayrıca Transatlantik işbirliği konusunda neler düşünülüyor, en önemlisi de AB politikası nasıl olmalı? Bunların içinde en önemli başlıklardan birisi de AB politikasıdır. 27 ülkeden oluşan, kısa zamanda 33 ülkeye ulaşacak olan AB’ye yönelik CHP’nin beklentisi nelerdir? Nasıl bir politika uygulayacak? Geçtiğimiz günlerde bir toplantı için TAVAK Vakfı olarak çağırdığımız CHP’nin üst düzey yetkilisi, özel statüyü tartışacağız deyince “ben AB’ye tam üyelikten başka hiçbir konuyu tartışmam” dedi. Bu görüş CHP’nin ne kadar bu konuların dışında olduğunu ortaya koymuş oldu. Şu anda kimse Türkiye’yi AB’nin içinde tam üye olarak görmek istemiyor. Bunun bilincinde olup, TAVAK Vakfının öne sürdüğü özel statü tartışmaya açılabilirdi. Maalesef bunu CHP yetkilisi kavrayamadı. Gelelim ekonomi politikasına… Türkiye’de ekonomi her geçen gün kötüye gidiyor. Bunun azalmasını beklemiyoruz. CHP iktidara gelirse 5 müteahhitte karşı neler yapacak? Ödemelere devam edecek mi? Yap-işlet-devret politikasını sürdürecek mi? Bunlar tartışılacak ve alternatif oluşturulması gereken konular.
Ayrıca CHP, Türkiye’den kaçan yerli sermayeyi nasıl Türkiye’ye yeniden getirebilir? Orta sermaye gruplarının ilk önce çocuklarını yurt dışına eğitim için gönderip eşlerini de başlarına dursun diye ikamet ettiren ve daha sonrada kendileri yurt dışına giden insanları nasıl geri getirebiliriz bunlara da CHP kafa yormalı. Ayrıca yabancı sermayenin Türkiye’ye girişi durdu. Ancak Almanya, Hollanda gibi ülkelerden şekerleme, çikolata markaları geliyor. Yeni ve ağır sanayi yatırımlarının getirilmesinin çarelerini oluşturmalı.
Son olarak Avrupa’da ve dünyada 7,6 milyon Türkiye kökenli insan yaşamaktadır. Bunlar içinde yaşadıkları ülkelerde ağırlıklı bir grup olmuşlar. Takriben %45-50’si içinde yaşadıkları ülkenin vatandaşı olurken, diğerleri hala Türk vatandaşıdır. Başka ülkelerin vatandaşlığına geçenlerin kaçta kaçının çifte vatandaş olduğunu bilmekteyiz. Bu konuda AKP, bu insanların kaç kaçının çifte vatandaş olduğunu Dışişler Bakanlığı ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının araştırması ve kamuoyuna duyurması gerekir. AKP, Diyanet İşleri Başkanlığı ve UETD gibi kurumlarla Avrupalı Türklerle iletişim kurmaktadır fakat CHP’nin burada oluşturduğu bir politika bulunmamaktadır. Yalnız belirli kentlerle 7 kişiyi bir araya getirip bir CHP derneği kurdurmaktadır. Böylesine örgütlü bir yapı kurmak için bunlar yeterli değildir. CHP iktidara gelmek istiyorsa bu konulara kafa yormalı ve ciddi bir şekilde yeni politikalar oluşturmalıdırlar.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.