SURİYE İLE İLİŞKİLERİMİİ NORMALLEŞTİRMELİYİZ
3 dakika okuma süresi
10. yılını doldurduğumuz Suriye’deki iç savaşa Türkiye maalesef taraf oldu. Uzun zamandır Suriye’de Esad’a karşı savaşan ve içinde her türlü radikal örgütten olan Suriyeliler sığınmak için ilk Türkiye’yi seçtiler. Daha sonra Ürdün, Lübnan gibi ülkelerde bunlardan nasibini aldı fakat bizde resmi olarak 5,4 milyon Suriyeli geçici sığınmacı var.
SURİYE’DE SAVAŞ BİTTİ SIĞINMACILARIN GERİ GÖNDERİLMESİ LAZIM
Son zamanlarda Almanya’ya ve Danimarka’ya kaçan ve buralarda sizde savaş bitti ülkenize dönün denilerek sınır dışı edilen Suriyelilerin ilk geldikleri hava alanı maalesef İstanbul. Böylece Türkiye’deki Suriyelilerin sayısı yakında 6 milyon sınırını aşacak. Bir adım daha gidelim: Türkiye olarak biz sadece 6 milyon Suriyeliye ekonomik olarak sahip çıkmıyoruz, bir de Kuzey Suriye’de 4 milyona yakın Suriyelinin tüm altyapısını biz hazırlıyoruz ve buradaki insanların cebine para koyuyoruz. Bunlara bakarak Türkiye’nin Almanya gibi ulusal gelirinin 50 bin dolar civarında olduğunu düşünmeyin,Türkiye’nin ulusal geliri artık 8 bin doların da altına ciddi bir şekilde düşmüş durumda.
DOĞU AKDENİZ’DE TÜRKİYE KARŞITLARININ SAYISINI AZALTMALIYIZ
Türkiye Doğu Akdeniz şeridindeki ülkelerle ilişkilerini düzeltmek zorunda, yoksa Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs, Yunanistan gibi ülkelerin, Fransa’nın da desteğiyle her geçen gün daha fazla seslerinin çıktığını görmeye devam edeceğiz. Doğu Akdeniz’deki petrol ve Doğalgaz arama gemilerini inşa ettik ve büyük bir şovla bölgeye yolladık, fakat AB’den gelen tepkilerden sonra Antalya Limanı’nın da şu an turistlerin seyrettiği gemiler konumuna getirdik. Mısır’la ilk adımlar atıldı. Sisi ‘ye yönelik tepkiler bitti. Mursi’yi de desteklemekten Türkiye nihayet vazgeçti.
SURİYE VE İSRAİL’LE DE İLİŞKİLERİMİZ NORMALLEŞMELİ
İkinci olarak Suriye’de Esad’la bu savaşı kazandı yeni seçime gidiyor. Esad sadece Kuzey Suriye’de belirli bölgeleri Kürtlere, Amerikalılara ve Ruslara terk etti. Diğer bölgelerde olaya hakim. Türkiye’nin en kısa zamanda Şam’a büyükelçi yollayıp, Dışişleri düzeyinde resmi temaslara başlaması lazım. Üçüncü ülkenin İsrail olması bekleniliyordu, seçimlerde başarılı olamayan Netanyahu Filistinlilere insanlık dışı saldırılarıyla Türkiye’nin burada atmayı düşündüğü adımları önledi. Bu üç ülkeyle Türkiye’nin orta vadede iyi geçinmesi, Doğu Akdeniz’deki etkimizi arttıracaktır. Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan Projesi’ni gerçekleştirdiğimiz Libya ile anlaşmada yavaş yavaş çatırdıyor. Libya’ya Yunanistan, Fransa, İtalya gibi ülkeler büyük bir şekilde ağırlıklarını koyuyorlar. Türk askeri ve Türkiye tarafından bu bölgeye yollanan Suriyeli paralı askerlerin Libya geri dönmesini istiyor.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.