TÜRKİYE’NİN DIŞ TANITIMA AĞIRLIK VERMESİ LAZIM
3 dakika okuma süresi
Türkiye son zamanlarda sorunlarla anılan bir ülke haline geldi. Koronavirüs’ün ülkemizde tavan yapması turizmi vurdu. Ekonomik kriz yatırımcıları Türkiye’ye gelmekten alı koyuyor. Ortaya çıkan mafya olayları ise Türkiye’ye olan güveni azaltmaktadır.
LOBİLERE LÜZUMSUZ PARA HARCADIK
Türkiye’ye karşı negatif gelişmelerin bir araya geldiği bir dönemde ülkenin çok ciddi bir şekilde tanıtıma ağırlık vermesi lazım. Ülke olarak biz tanıtımda hep sınıfta kaldık. ABD’de Ermeni lobisine karşı pek işe yaramayan lobilere paralar verdik, hiç başarılı olamadık. Almanya’da Türkiye’nin tanıtımı için Türkiye’ye en fazla karşı çıkan Dişişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher’in lobi firmasını daha sonra görevlendirdik. Son olarak da tanıtım ve danışmanlık hizmeti olarak AB’nin eski genişlemeden sorumlu komiseri benimde ciddi dostum olan Günter Verheugen’e ümidimizi bağladık.
AB ülkeleri nezdinde imajımız oldukça kötü durumda. Hepimizin bildiği gibi eğer tam üyelik görüşmelerini günün birinde neticelendirirsek ülkelerin parlamentolarının da Türkiye’nin tam üyeliğini onaylaması lazım. Bütün bunlar dış tanıtım konusunda önümüze çıkan engeller. Neler yapmalıyız? Bugün bu konuya çok kısa değinmek istiyorum.
KURUMLARI GÜÇLENDİRMELİYİZ
İlk olarak Türkiye’nin bu konuda harcayacak boşa parası olmadığının bilincinde olarak ciddi kuruluşları seçmeliyiz. Yanlış politikalar uygulamamalıyız, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu AB konusunda Cuma günleri iki uçak dolusu dostunu Brüksel’e getirir, burada AB temsilcileriyle görüştürmek isterdi. Halbuki biraz kafası çalışan kişiler AB’de çalışan uzman ve yöneticileri Perşembe akşamları uçaklarına atlayarak kendi ülkelerine gittiğini bilirdi. Böylece TOBB üyelerinden topladığı paraları sokağa atardı. Etkili olmayan konularda para yatırmada çok başarılıyız. Yurt Dışı Türkleri bu konuda aktif hale getirmeyi hiç düşünmedik. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar diye eşin dostun çalıştığı bir kurum kurduk. Diyanet İşleri vakfı İslam’ın olumlu yüzünü göstermek için herhangi bir aktivite içine girmedi.
STRATEJİK ÖNEMİ OLAN PROJELERİ DESTEKLEMELİYİZ
Quallty diye bir sistem oluşturduk. Yurt dışında yatırım yapan firmaların ilk iki yıllık harcamalarını tam olarak ödedik. Yurt dışına giden firmalar iki yıl devlet hesabından kiralarını ve elemanlarının paralarını ödedikten sonra bu uygulamanın sonuna gelindiği zaman dükkanlarını kapayıp geri döndüler. Türkiye’nin artık böyle konularda para harcamaması gerekiyor. Türkiye’nin neler yapabileceğini bundan sonraki yazımda anlatmaya devam etmek istiyorum.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.