Solingen Katliamı’nı Almanya unutturdu Türkiye’de hatırlamıyor
2 dakika okuma süresi
Almanya’da ırkçılığın tavan yaptığı 1992/1993 yıllarında önce Mölln, sonrada Solingen’de Türklere yönelik bir katliam yapılmıştı. Solingen’de 3 aşırı sağcı Genç Ailesi’nin evini yakmış ve Genç Ailesi’nin 5 kadın ferdi yanarak ölmüştü.
Almanyalı Türklerin unutmaması gerekiyor
Bu olay Almanya için bir dönüm noktası olabilirdi. O zaman KRV Başbakanı olan Johannes Rau, bu olaydan sonra “politikayı bırakmayı düşündüm” diyecek kadar hassasiyetini dile getirmişti. İlk 10 yıl bu katliam Solingen’de anıldı. Daha sonra Alman hükümeti bu konuya ilgi göstermedi. Bu katliamın yıl dönümlerini görevde olduğum 2010 yılına kadar Türkiye Araştırmalar Merkezinin salonlarında anmıştık. Aşırı sağcıların bu saldırılarından sonra bu 3 genç çok fazla ceza almadan 5’er yıl sonra serbest bırakıldılar ve Genç Ailesi tazminat almak için atılım yaptı fakat Alman yetkililer siz bu konuda bu insanlara bir şey yaparsınız diye adreslerini vermedi ve tazminat bile alamadılar. Genç Ailesi hakikaten Türk-Alman dostluğu konusunda büyük bir alicenaplık gösterdiler ve bu olayı dile getirdiler fakat hiçbir zaman kin ve nefret sunmadılar.
Avrupa’da ırkçılık ve Türkofobi artarak devam ediyor
Solingen olaylarının üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve Türkofobi’nin arttığını söyleyebiliriz. Özellikle Türkofobi’nin arttığını söyleyebiliriz. Avrupa ülkelerinde yaşayan 6 milyon insanımız Türkofobi’den büyük ölçüde etkilenmektedirler. 29 Mayıs Solingen Katliamını anma konusunda Türkiye’den en ufak bir eylem, TV programı yapılmamıştır. Türkiye’de Almanya’ya uymuş ve bu olayın unutulmasını sağlamıştır. Avrupalı Türkler bu olayı hiçbir zaman unutmayacaktır.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.