BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Türkiye’de Tarım Bakanlığı ne iş yapar?

2 dakika okuma süresi

Türkiye’de Tarım ve Ormancılık adı verilen bir bakanlık var. Bu bakanlığın sayesinde bütün orman arazileri yakılarak veya ağaçlar kesilerek sanayiden çok konut yapımına açılır. Tarım ürünlerinde de hiçbir öngörüsü olmayan Tarım ve Ormancılık Bakanlığının en son skandalını karpuz fiyatlarında gösterdi. 

Tarım ürünlerinde ithalatçı ülkeye dönüştük

Türkiye’de karpuz piyasaya çıkalı bir hafta olmasına rağmen hala İran’dan ucuz karpuz getirilmeye devam ediliyor ve hala ciddi hiçbir tarım desteği yapılmıyor. Ürünlerimiz Rusya’ya ihraç ediliyor, bir hafta depolarda bekletildikten sonra ilaç var diye geri yollanıyor. Tarım ve Ormancılık Bakanı’nı belirli bir süre AB’ye staja yollamamız lazım. 164 milyar Euro’luk bütçesi olan AB, bütçesinin %45’ni tarımsal garanti fonuna ayırmış bulunuyor. 450 milyonluk AB nüfusunun %5’i tarımla meşgul olurken düşünün neredeyse 80 milyar Euro’luk AB bütçesinden pay alıyorlar ve refahlarını sürdürüyorlar. Türkiye’de yapılan yanlış politikalar Tarım ve Orman Bakanı’nın sayesinde devam ettiriliyor. Tarımla uğraşan kişiler kalmıyor, herkes büyükşehirlere hücum ediyorlar. Tarım ürünlerinde patates, soğanı başka ülkelerden alıp, Türk köylüsünün ürünlerini tarlada bıraktıran Tarım ve Ormancılık Bakanı herhalde düşman güçleri tarafından Türk tarımı batsın diye başa getirilmiş bir kişi havasında. Cumhurbaşkanı’nın ilk iş olarak bu Tarım ve Ormancılık Bakanı’nı görevden alıp, ciddi bir tarım politikası uygulaması lazım. Bu konuda Türkiye AB’den çok şey öğrenebilir.

Almanya dünyanın en büyük 3. tarım ihracatçısı 

Alman tarım ekonomisi, gelirinin her dört Avro’sundan birini, hatta gıda sektöründe her üç Avro’dan birini, ihracattan elde etmektedir. İki Almanya’nın birleşmesinden sonra dışsatım neredeyse dörde katlandı. Almanya ABD ve Hollanda’nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır. Almanya’da ülke yüzölçümünün yarısı tarım amaçlı kullanılıyor. Hemen hemen bir milyon kişi, yılda değeri 50 milyar Euro’yu aşan mal üretiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir