Çin-AB ve Türkiye üçgeni
2 dakika okuma süresi
Biden, Trump yönetimine göre Çin’e daha sert bir politika uyguluyor. Çin’i ciddi bir şekilde düşman resmine oturttu. Çin ve Rusya, ABD’nin düşman resmine oturttuğu ülkeler arasında başta geliyorlar.
AB ülkeleri Çin konusunda ABD’den bağımsız hareket ediyor
Buna karşılık ABD, akılcı bir politika uyguluyor. AB ülkelerini Çin’e karşı baskı altına almıyor. Macaristan, İrlanda, Sırbistan, Polonya gibi AB ülkeleri geçtiğimiz ay sonu Çin’in daveti üzerine Pekin’e gittiler ve üst düzey görüşmelerini burada yaptılar.
AB için Çin artık ABD’nin yerini ekonomik olarak almış durumda
2020 yılında ABD-AB arasında ekonomik ilişkiler 671 milyar dolar olurken, Çin-AB arasındaki ekonomik ilişkiler 709 milyar dolara yükseldi. Çin’e karşı tabii ki AB ülkeleri ve ABD İpek yolunu ve Hindistan’ı ön plana çıkarmak istiyorlar. AB Parlamentosu her açıdan Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yaptığı baskıyı en ciddi kınayan taraf oldu. Bu AB’nin geneli içinde geçerli… Sadece bununla kalmıyorlar tabii ki… Çin’in hiçbir zaman insan haklarına duyarlı bir ülke olmaması, bunun dışında Hong Kong’a yapılan baskılarda AB’nin gündeminden düşmüyor.
Türkiye Transatlantik Paktı’na dahil olmak istiyor
Çin-AB arasında Türkiye’nin de önemli bir konumu vardır. İpek Yolu çerçevesinde Hindistan’la da iyi ilişkilere sahip olmak isteyen Türkiye’nin ABD-AB arasında yapılacak Transatlantik Paktı’na da ciddi bir şekilde dahil olmak istemektedir. Bunun hep beraber nasıl olacağını göreceğiz. Çin-ABD arasındaki çatışmaların çabuk durmasını beklemeyelim. Bu devam edecek. Özellikle İpek Yolu konusunda Türkiye’de aktif bir rol oynamak istiyor. Aynı Türkiye Transatlantik Paktı’nda AB, ABD ve Rusya arasında ciddi bir denge unsuru olmaya kararlı.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.