BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Türkiye Ortadoğu ve Kafkaslarda uzlaşmacı bir politika oluşturabilirdi

3 dakika okuma süresi

Türkiye bölgesinde güçlü bir ülke olarak gerek Ortadoğu’da gerek Kafkaslarda uzlaştırmacı bir politika oluşturmayı sağlayabilir. Bu ifademi daha ayrıntılı bir biçimde vurgulamak isterim. Türkiye hakikaten bu iki bölgede uzlaşmacı bir konum üstlenebilir.

İsrail’le normalleşme süreci için bir fırsat oluştu

İsrail’de büyük bir değişim var. 12 yıl sonra Netanyahu başbakanlığı kaybetti. Yeni gelen hükümetin için Araplarda var. Parlamento Başkanı Kürt kökenli bir İsraillidir. İsrail, şimdi çevresine yeni krediler vermek isteyebilir. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile dost olan İsrail’in bundan sonra Irak, Suriye, Ürdün ve Lübnan’la da iyi ilişkiler içine girmek isteyecektir. Türkiye bu ülkeler arasında uzlaşmacı rol oynayabilir. Özellikle İsrail’in yeni hükümetiyle Türkiye uzlaşabilir ve karşılıklı büyükelçiler atayarak ikili ilişkilerde yeni bir sayfanın açılmasını sağlayabilir. Mısır’la özellikle Sisi’yle kötü olan ilişkileri, Mısır’a ciddi tavizler vererek düzeltme çabasında olan Türkiye, Mısır’a benzer bir taviz vermeden İsrail’le ilişkileri düzeltip, böylece Filistinlilere de büyük ölçüde katkıda bulunmuş olur. İsrail’e saldırarak Filistinlilerin konumunu değiştiremeyiz. Bu konuda Arap dünyasının ayrı bir politika izlemesi lazım.

Gelelim Cumhurbaşkanı’nın Azerbaycan’a yaptığı ziyarete ve Suşa Mutabakatı’na…

Kafkas ülkeleri Rusya’nın, AB’ni ve ABD’nin çok önem verdiği bir bölgedir. Her Alman başbakanı seçilir seçilmez ilk olarak Fransa’ya ya da komşu ülkelere gitmez, Kafkas ülkelerine gider. Bu açıdan Türkiye’nin Azerbaycan ve Gürcistan’la iyi ilişkileri var. Şimdi yapılacak iş Türkiye’nin Ermenistan’a da dost elini uzatmasına yönelik olmalı. Azerbaycan eğer Ermenilere karşı Dağlık Karabağ’da savaşı kazanmışsa, bunu büyük ölçüde Türkiye’ye ve belirli ölçüde İsrail’e borçlu. Şimdi Şuşa Mutabakatı’nı yaptığımız Azerbaycan’dan bir dost eli gelip, KKTC konusunda bir adım atmadığını görüyoruz. Buna karşılık Türkiye artık Ermenistan sınırını ulaşıma açabilir, uzun bir süredir pandemi nedeniyle kapalı olan hava ulaşımı da ön plana alınabilir. Unutmayalım ki Türkiye’de “Türkiye Ermenileri” olarak yaşayan hepsi birbirinden değerli 100 bine yakın insanımız varken, 100 binin üzerinde Ermeni’de Türkiye’ye gelip çalışmaktadır. Böylece dünyada göç nedeniyle nüfus kaybeden iki önemli ülkeden biri olan Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan arasında arabulucu rol oynayan Türkiye dış politikadaki gücünü arttırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir