BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

AB, Türkiye ile yeni göç anlaşmasını planlıyor

3 dakika okuma süresi

24-25 Haziran tarihlerinde Brüksel’de bir araya gelecek olan AB ülkeleri, Türkiye’ye bir bon bon vermeye hazırlanıyorlar. Bon bon olarak düşündükleri yeni göç anlaşması ve birazda para…

Türkiye özel statüyü gündeme getirmeli

Esasında Türkiye’ye ilk olarak Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi, daha sonra AGİT’te söz hakkı ve AB bütçesine para ödeme ve para alma haklarını vererek özel statüde adım atmaları lazım. Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesini şu anda düşünmüyorlar. Hedefleri transatlantik anlaşmasını ABD ile gerçekleştirmek. O zaman Türkiye burada çok büyük bir kayıp yaşayacak. Transatlantik Anlaşması çerçevesinde AB ile ABD arasında gümrükler kalkıyor, bu çerçevede Türkiye’de Gümrük Birliği’nde söz sahibi olmayan bir ülke olarak Gümrük Birliği kurallarına ABD ile birlikte uymak zorunda kalacak.

AB, Suriyeli sığınmacılar için bir arayışa girdi

Geçtiğimiz hafta bir araya gelen Merkel ve Macron, Türkiye ile dostluk ilişkilerimizi geliştirelim söylevlerinde bulundular. Buna göre göç konusunda Türkiye’ye yeni fonlar vermeyi planlıyorlar. Artık Suriyeli göçmenleri Danimarka ve Finlandiya kendi ülkelerine gönderiyor. Hayır, kendi ülkelerine direkt gönderemedikleri için İstanbul üzerinden göndermeye çalışıyorlar. Bu ülkelerden gelen Suriyelilerin kendi ülkelerine gitmeyeceklerini onlarda biliyor. AB, 2016-2017 yılları için Türkiye’ye 3’er milyardan 6 milyar euro öngörmüştü. Bu paraların dağıtımı konusunda kendi örgütleri üzerinden yaptılar. Belirli yandaş kurumlara para verdiler. 2018-2019 ve 2020 yılları için öngörülen 3’er milyar eurodan 9 milyar eurodan ses seda çıkamadı. Türkiye’de bu konuda bir istekte bulunmadı.

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların Suriye’ye geri dönüşleri konusunda AB ile anlaşma yapmalı

Şimdi ilk olarak bu 9 milyar euroyu vermeleri lazım. Daha sonra 2021-2023 arası için ciddi bir bütçe öngörmeleri şart. Bu paraları da Suriyeli geçici sığınmacıları ülkemizden Suriye’ye geri dönüşleri için harcamalılar. Artık Türk halkı 5,4 milyon Suriyeli geçici sığınmacının yükünü taşımak istemiyor. Doğu Türkistan’dan ülkemizden kaçan Uygur Türklerini Çin’e iade etmeyi düşünürken, Suriyeli Araplara bizim sahip çıkmamıza gerek yok. Mevlüt Çavuşoğlu, AB’ye hem göç paketi, hem de Türkiye’nin özel statü istemini dile getirmesi lazım. TAVAK Vakfı olarak Brüksel ve Berlin’de yaptığımız görüşmelerde Türkiye böyle bir öneriyle gelirse, soğuk bakmayacaklarından hareket edebiliriz. Maalesef Türkiye’de biz tam üyelikten başka bir alternatif istemiyoruz görüşü hakim. Şu anda tam üyelik diye bir görüşü AB’de kimse dile getirmiyor. Bizim yapacağımız iş, AB’ye özel statü ile ayak atıp, ondan sonra tam üyeliğe adım atmamız lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir