Artık zirvelerde Türkiye’nin tam üyeliğine vurgu yapılmıyor
2 dakika okuma süresi
AB Zirvesi’nin Türkiye ile ilgili bölümlerine bakarsanız en önemli noktası artık hiçbir şekilde aday ülke statümüze kimse değinmiyor. Bu beşinci zirve ve bu artık gelenek haline geldi. Bu çok üzücü bir gelişme. AB Zirvesi’nde Türkiye için kınama kararı çıkmadı ama hiçbir olumlu gelişmede çıkmadı.
Suriyeli sığınmacılar dışında AB ile ortak bir gündemimiz yok
Tek olumlu yaklaşım, AB’nin Türkiye’deki geçici sığınmacılar için 2024’e kadar 3 milyar euroluk bir ödeme hazırlığı içinde olmasıydı. Buna da bakarsanız 2021’den 2024’e kadar her yıl için 1 milyar euro veriliyor. Bu da AB ülkelerinin kendi denetimindeki daimi temsilciliği üzerinden onların uygun gördüğü projelere verilecek. Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi gündeme hiç gelmedi. 4 yıl önce kararlaştırılan vizelerin kaldırılması da tamamıyla gündemden düştü. Buna göre yakında uygulamaya geçecek olan AB-ABD arasındaki Transatlantik Paktı çerçevesinde artık bütün ABD mallarının da AB’ye girdiği gibi Türkiye’ye gümrüksüz girmelerine evet diyeceğiz. Buna karşılık ABD, Türkiye’ye istediği branşlarda vergi koymaya devam edecek.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs yine avantajlı ayrıldı
Bu zirveninde Türkiye’ye karşı galibi Yunanistan ve Güney Kıbrıs oldu. Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Türkiye’nin iki devletten oluşmasını istediği modeli bu zirvede kınattı ve eski modelde kalınmasını kabul ettirdi. Türkiye ve Ersin Tatar yönetiminin önerdiği iki devletli model, AB için gerçekçi bir yaklaşım olmamayı sürdürecek.
AB, Türkiye’ye 9 milyar euro daha ödeme yapmalıydı
AB ayrıca 2016-2017 yılları için vermeyi öngördüğü ve büyük oranda verdiği 6 milyar euro dışında 2018-2019 ve 2020 yılları içinde her yıl 3’er milyardan oluşan toplamda 9 milyar euroluk yardımı ağzına almadı. Türkiye’de maalesef bu konuyu gündeme getirmedi. Bu zirveden sonra artık alışkanlık haline gelen Türkiye’nin tam üyelik hedeflerinin vurgulanmaması bu zirvde de sürdü. Vize anlaşmasını unutalım, Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi de tam anlamıyla hayal oldu. Belirli AB ülkelerinin gündeminde olmasına rağmen özel statüyü Türkiye maalesef dile getirmediği için bu konuda gündemden düşmüş oldu.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.