BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Uygur Türkleri konusunda Türkiye’deki politikacıların kılı kıpırdamıyor

2 dakika okuma süresi

BM’de 44 ülke Çin’i Uygur Türklerine Doğu Türkistan’da yaptığı mezalim nedeniyle “soykırım” yapmakla suçladı. İşin ilginç tarafı hiçbir Müslüman ülke bu 44 ülke arasında yer almadı. Türkiye, Suriyeliler ve Filistinliler konusunda çok hassas olurken, 35 milyon Uygur Türk’üne yapılan mezalime gözlerine kapatmış durumda.

Türkiye Çin’e neden ses çıkartamıyor?

Türkiye’de 300 binin üzerinde Uygur Türk’ü yaşıyor. Hala bu insanların statüsünü düzeltip vatandaşlık hakkı vermedik. Türkiye’nin çok büyük bir ayıbı böylece olduğu gibi kalıyor. Çin’e karşı neden Türkiye ses çıkaramıyor? Çin’den para mı geliyor? Aşıyı hem Almanya’dan, hem Rusya’dan alıyoruz. Çin aşısına ihtiyacımız kalmadı. Ulusal Kanal her yayınında Çin’de her şeyin güllük gülistanlık olduğunu anlatıyor fakat buna kimse inanmıyor. Türk halkı Uygur Türkleriyle dayanışmaya devam edecek, sesini daha gür çıkaracak.

TAVAK konuyu BM’ye taşıyor

Londra’da Uygur Türklerine yapılan baskı nedeniyle bir sembolik mahkeme kuruldu. Çin orada mahkum edilmişti. Böyle bir mahkemenin Türkiye’de kurulmasının zamanı geldi. Sembolik de olsa dünya kamuoyuna Çin’in yaptıklarını anlatmamız lazım. Çin’e yaptığım gezilerde Doğu Türkistan’daki mezalimi görmüş bir kişi olarak bu konuda atılım yapmamızın gerektiğine inanıyorum. TAVAK Vakfı, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin bir üyesi olarak BM’de bu konuyu dile getirecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir