BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Türkiye’deki sığınmacılar ve Avrupa’daki Türkler birbirine benziyor mu?

2 dakika okuma süresi

Son zamanlarda Suriyelilere sahip çıkan Türk uzmanlar, gazeteciler “bizimde insanlarımız Avrupa’da onlara da kötü davranıldı. Biz buradakilere iyi davranmalıyız” yaklaşımı içindeler.

Avrupalı Türkler ile Türkiye’deki sığınmacılar doğru bir karşılaştırma değildir

Avrupa’ya giden Türkler, 1961 yılında imzalanan Ankara Anlaşması çerçevesinde belirli bir program dahilinde seçilerek gittiler. Hepsi iş yerlerine yerleştirildiler, emekliliklerini ödediler ve hatta Almanya’daki Türkler 1986 yılına kadar hiç para alamadıkları emekli sandığına para ödediler. Uyum konusunda adımlar attılar ve o ülkelerin ayrılmaz parçası haline geldiler. Hiçbir Türk sınırları illegal yollarla aşarak Avrupa’ya gitmeyi denemedi.

Asıl ahlaki olmayan sığınmacıları ucuz iş gücü olarak kullanmak

Türkiye’deki Suriyeliler, AKP Hükümeti’nin yanlış Suriye politikası nedeniyle 911 kilometre uzunluğundaki sınırımızı aşarak ülkemize geldiler ve büyük ölçüde ekonomimize yük oldular. Şimdi aynı gelişmeyi Afganistan’dan gelenlerle de görüyoruz.   Afganistan’dan yola çıkıp İran’ı yürüyerek geçen ve Van’a ulaştıklarında otobüslerle büyükşehirlere getirilen Afganlar, ucuz iş gücü piyasasına katılıyorlar.

AKP’nin Suriye politikası çöktü, sonuçlarının bedelini ödüyoruz

Avrupa’da Türkiye’den giden 6,7 milyon Türk kökenli göçmen var. 60 yıllık bir tarih çerçevesinde başarılı bir uyum gösterdiler. Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacılar kendi ülkelerinde iç savaştan kaçtığını dile getiriyorlar. Son 10 yıldır benim askerlerim Suriye’de hiçbir şekilde taraf olmamamız gereken konuda şehit olurken, Kuzey Suriye’de Amerikalılar bir Kürt devleti kurarken, bizim Suriyeli geçici sığınmacılara daha fazla sahip çıkmamızın anlamı yok. En kısa zamanda AB ve diğer tüm taraflarla uzlaşarak Suriyeli geçici sığınmacıları geri dönüş programına almamız lazım.

Avrupalı Türkler hala gurbet ellerde Türkiye’ye gelme şansını arıyorlar fakat özellikle tersine göçün olduğu yıllarda biz bir program oluşturamadığımız için çalıştıkları ülkelere geri gitmek zorunda kaldılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir