BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Avrupa ülkeleri ülkelerinde yaşayan Türklerin Türkiye’deki tasarruflarına göz dikti

2 dakika okuma süresi

AB ülkelerinde yaşayan 5,4 milyon insanımız var. İngiltere, Norveç ve İsviçre gibi ülkeleri de dahil ederseniz bu sayı 5,7 milyon sınırını aşıyor. Şimdi OECD kapsamında Türkiye’nin imzaladığı finansal bilgilerin karşılıklı otomatik paylaşımı anlaşması çerçevesinde Türkiye 2020 yılından itibaren yurt dışında yaşayan Türklerin ülkedeki tasarruflarını içinde yaşadıkları ülkelere bildiriyor.

Türkiye istese bunu erteleyebilirdi

Bu konuda Türkiye geciktirme veya bu anlaşmaya şerh düşerek bilgileri vermeme konusunda herhangi bir işlem yapmadı, yapamadı. Bunu uzmanlar Berat Albayrak’ın bir hatası olarak görüyorlar. Şimdi Almanya’ya Türklerin banka hesap bilgileri gidiyor. Bu konuda ilk izlenimlerime göre Türkiye’de Avrupalı Türklerin 20-25 milyar euro tasarruflarının olduğu ve bunu içinde yaşadıkları ülkeye bildirmediklerine yönelik bir tahminim vardı. Bu konuyu bilen uzmanlarla konuştuktan sonra bu sayının en az iki ile çarpılması gerektiğini tespit ettim. Bu büyük bir meblağ…Bu paranın vergilendirilmesi demek en azından bu paranın 5’te 1’ninin vergilenmesi demektir. Daha kötüsü bazı insanlarımız Türkiye’deki tasarruflarını içinde yaşadıkları ülkelere bilgilendirmeyerek özellikle Almanya sosyal yardım aldılar. Bunlar kanunsuz iş yaptıkları için çok ağır cezalar ödeyecekler.

Avrupalı Türk STK’ların sesi çıkmıyor

Bu konuda son yıllarda kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı herhangi bir ciddi girişimde bulunmadı. 400 kişiyi çalıştıran bu kurum, Avrupalı Türklerin bu anlaşma konusunda yeteri kadar ikaz edilmesinde sınıfta kaldı. Bu konuda en iyi çalışmayı yürüten Ankara’da avukatlık yapan Mehtap Biçer’le Kanal Avrupa’dan Zeki Şahin yaptı. Ben Almanya’da olsaydım hakikaten çok daha önce girişimlerde bulunurdum. Maalesef Avrupa’da STK’ların sesi kesilmiş bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir