BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Türk dış göçü 60. yılını geride bırakıyor

2 dakika okuma süresi

31 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ve Almanya arasında zamanın Çalışma Bakanı Bülent Ecevit’in imzaladığı Ankara Anlaşması çerçevesinde ilk olarak 31 Ekim 1961’de 6.400 Türk işçisi Almanya’ya gitmişti.

Avrupa’da yaşayan 6 milyon Türk kökenli göçmen göçün 60. yılını kutuluyor

Anlaşma sonrası bu sayı 1967’de yarım milyon, 1973’te 1 milyon sınırını aşmıştı.1973’te Petrol Krizi nedeniyle Almanya Türkiye’den işçi alımını durdurmuş, buna karşılık aile birleşimine olanak verilmişti. Şimdi Almanya’da 3,3 milyon Türk kökenli göçmen yaşıyor. Bunların 1,7 milyonu Almanya vatandaşlığı aldı. Tüm AB sınırları içinde insanlarımızın sayısı ise 5,4 milyonu geçti. İngiltere, İsviçre ve Norveç’i de katarsak yalnız Avrupa’da 6 milyonun üzerinde Türk kökenli göçmen yaşıyor. Bunların büyük bir çoğunluğu Almanya’da olduğu gibi yaşadıkları ülkelerin vatandaşlıklarını aldılar. Türkiye ile olan gönül bağları her zaman devam etti.

Avrupa’da 90 bin Türk girişimci kendi işini kurdu

AB ülkelerinde Türk restoranlarının sayısı artıyor ve özellikle döner bugün Avrupa’da en çok tüketilen fast-foodlardan biri olarak nam salmış durumdadır. İstatistiklerle Euro-Türklere bakacak olursak bugün AB sınırları içinde 90 bin Türk girişimci kendi işini kurdu. Takriben 400 bin kişiye iş olanağı sağlıyorlar ve 120’nin üzerinde sektöre yatırım yaptılar. Avrupa’ya işçi olarak giden insanlarımızın çocukları üniversitede okuyor ve başarılı oluyorlar. Türkiye’nin AB ülkelerine ihracatında bu ülkelerde yaşayan Türklerin hem tüketici hem de gıda maddeleri importörleri olarak çok büyük katkıları bulunmaktadır.

Göçün 60. yılına girilirken hükümetten Avrupalı Türkleri kızdıracak adımlar geldi

Türkiye’yi lobisit olarak her zaman savunan insanlarımızın bugünkü iktidar partisine önemli ölçüde oy vermektedirler. Şimdi ‘Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimi Anlaşması’nı onaylayan Ankara Hükümeti, Avrupalı Türklerin Türkiye’deki birikimlerini yaşadıkları ülkelerdeki maliye bakanlıklarına bildirmektedir. Bu da orada yaşayan insanlarımıza çok büyük bir ekonomik yük getirecektir. Bu konuda bu olaya imza atan eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da suçu büyüktür.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir