Almanyalı Türkler için ne değişecek?
2 dakika okuma süresi
Almanya’da konuştuğum Türkler özellikle “bu seçimler iyi hoş ama seçimlerden sonra bizim için ne değişecek?” sorusunu soruyorlar. Bu haklı bir soru… Partilerin programlarına baktığınız zaman Türklere ve yabancılara yönelik fazla bir vaat olmadığını görüyorsunuz.
Yalnız Sosyal Demokratlar çifte vatandaşlığa sıcak baktıklarını duyururken, Armin Laschet “göçmenler ve Türkler Almanya’nın ayrılmaz bir parçasıdır” yaklaşımını yerine getiriyor.
Ancak Almanya’da değişmesi gereken bir takım konuları sıralamakta yarar var:
-Türkofobiye karşı sadece Almanya’da değil, tüm Avrupa Birliğinde de 2022 için bir program hazırlanması lazım. Almanya’nın ayrılmaz bir parçası olan Türklere yönelik önyargı ve saldırılara karşı Almanya’nın tüm Avrupa’da bir takım mekanizmaları harekete geçirmesi gerekiyor.
-Karşılıklı Bilgilerin Paylaşılması Anlaşması çerçevesinde Almanyalı Türklerin Türkiye’deki mal varlıklarına yönelik yaptırımlar, bizim insanlarımızın belini çok bükecek. Avukat Mehtap Biçer’in tahminine göre, Avrupalı Türklerin Türkiye’deki banka hesaplarında 75 milyar euroya yakın parası var. Bunlardan vergi alınmaya kalkılırsa hem insanlarımız çok büyük zarar görecek, hem Türkiye’den de oldukça yüklü bir para çıkacak. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Alman Maliye Bakanı Olaf Scholz’la yaptığı bu anlaşma, insanlarımızın bu bilgilerinin Alman Maliyesine erken verilmesine neden oldu. Hükümetin bu tutumu insanlarımızı üzüyor.
-Almanya’da artık İslam dininin resmen tanınması, Cuma günleri Alman televizyonlarında bu konuda programlar yapılması ve gerek eyalet hükümetlerinin, gerek federal hükümetin cami ve cem evlerine parasal yardım yapması gerekir.
-Türkler arasında işsizlik çok büyük boyutlara varmış durumda. Genç Türklerin çok büyük bir bölümü işsiz. Kaliteli Türk STK’ların Türklerin istihdam edilmesi için projeler oluşturması gerekir.
Bu açıdan “Olaf Scholz mü, Armin Laschet mi Başbakan olacak?” sorusu Türkler tarafından yeteri kadar ilgiyle takip edilmiyor. İnsanlarımızın aklı hala Türkiye’de kalmış… Bunun değişmesi şart. Almanya’da yaşayan insanlarımızın büyük bir çoğunluğu için bu ülke göçmenler ülkesi oldu. Türkiye’ye dönüş şansları yok. Türkiye’deki istikrarsızlık başta ekonomi ve güvenlik politikaları olmak üzere devam etmesi, bu insanlarımıza geri dönüp Türkiye’de tutunma şansı bırakmıyor.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.