Gençler umutsuz
2 dakika okuma süresi
Son aylarda gençler arasında umutsuzluk büyük boyutlara erişti. Yurt dışına gitmek isteyenlerin sayısı artıyor. Herkes bir çare bulup bir AB ülkesinde iş bulmak istiyor.
Türkiye’de nitelikli insanların yurt dışına göçü hızlanıyor
Sağlık personelimiz büyük ölçüde ülkeyi terk ederken, genç doktorlarda geleceklerini yurt dışında görüyorlar. Orta-üst sınıf, çocuklarını eğitim için yurt dışına yollarken, yanlarına aileleri de katılıyor. Babalar firmalarını satıp (veya fabrikalarını yakıp, tazminat alıp) ailelerinin yanlarına gidiyorlar. Bunun önüne geçilmesi şart. Gençlere güvence vermeliyiz. Boğaziçi Üniversitesinde, üniversite yönetimini protesto eden gençlere yapılan mezalim büyük boyutlara ulaştı. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesine ikinci rektörde atandı fakat hiçbir şekilde kabul görmedi.
Üniversiteler bağımsız olmalı
Üniversitelere rektörlerin direkt Cumhurbaşkanı tarafından atanması, pek kabul gören bir olay olmuyor. Eski milletvekillerini, eski bakanları rektör olarak üniversitelere atamak çok yanlış bir karar. Üniversitelere kariyer yapan profesörler varken, dışarıdan rektör atamak olmaz. Üniversitelerde huzursuzluk yavaş yavaş büyüyor. Bu yalnız Boğaziçi Üniversitesinde değil, diğer üniversitelerde de görülecek. Üniversite öğrencilerinin tepkileri biliyorsunuz, hükümetlerin değişmesine sebep olmuştu. Üniversiteyi bitirdiklerinde iş bulamayan gençler ne yapacak? Bir de devlete öğrenim kredilerini ödemekle yükümlüler. Genç üniversite mezunlarında işsizlik akıl almaz düzeye ulaşmış bulunuyor. Üniversite mezunu olan gençlerimiz hala anne ve babalarından harçlık alıyorlar. Bu da onların onurunu incitiyor. Gençlere baskıyı artık sonlandırmamız lazım. Bu gençler Türkiye’nin geleceği. Mustafa Kemal Atatürk, geleceğimizi gençlere emanet etti. Bizim de gençlerimize sahip çıkıp, onların geleceklerinde başarı sağlaması için adımlar atmamız lazım.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.