Kapanma döneminden sonra gastronomi ekonomisinde nasıl gelişmeler var?
2 dakika okuma süresi
COVID-19 Pandemisi, tüm dünyada gastronomi sektörüne çok büyük etki yaptı.
Türkiye gastronomi sektörünü destekleme konusunda yetersiz kaldı
İngiltere, vatandaşlarının restoran harcamalarının yarsını öderken, Almanya restoran sahiplerinin kayıplarını doğrudan kapatacak yardımlar yaptı. Ülkemizde de gastronomi ekonomisi pandemiden çok negatif etkilendi. Türkiye’nin sektöre sunduğu yardımlara bakacak olursak, İngiltere ve Almanya’nın yanında leblebi, çekirdek parası olarak görülebilir. Biraz SGK’lara yardım edildi, bir seferliğine 3 ila 5 bin lira arasında maddi yardımda bulunuldu. KDV alkolsüz restoranlarda %1’e düşürüldü fakat birçok restoranın kapanması önlenemedi veya engellenmedi. 10’dan sonra uygulanan kısıtlamalar ve yasaklar, alkollü restoranların, gece kulüplerinin ve barların çökmesine neden olundu.
TAVAK gastronomi ekonomisini araştırdı
Şimdi olaylar değişti, içkili mekanlarda açık ve gastronomi tekrar istihdama katkı sunmaya başladı. Gastronomi sektörü istihdam konusunda çok etkili bir sektördür. Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı olarak gastronomi ekonomisinin boyutlarını araştırırken, bu alanda faaliyet gösteren restoranların 12 düzeyde sınıflandırdık. En üst düzeyden en alt restorana kadar 12 sınıfta restoranların gastronomi ekonomisindeki konumlarını ortaya çıkardık. Şimdi başladığımız “İstanbul’da Gastronomi Ekonomisinin Boyutları” araştırmasında yine sektörün istihdama sağladığı katkıyı ölçmeye devam ediyoruz.
Bu yıl gerçekleştirdiğimiz “Türkiye’de Gastronomi Ekonomisi” araştırmasını ise önümüzdeki günlerde İstanbul’un sevilen restoranlarından biri olan Raffles Hotel’deki Rocca Restoran’da sektör temsilcileri, gastronomi yazarları, ekonomistler ile birlikte kamuoyuna sunacağız. Bu konuda uzman görüşlerini TAVAK Vakfı olarak çok önemsiyoruz.
“Neler yapılması lazım, Türkiye’de istihdama büyük ölçüde katkılar sunan bu sektörün ihtiyaçları neler, devlet nasıl sahip çıkmalı, verdiği destekler yeterli mi, başka neler yapılabilir?”gibi soru başlıklarını tartışmaya açacağız.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.