BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Dövizdeki artışa artık Türkiye’nin tahammülü kalmadı

2 dakika okuma süresi

Merkez Bankası’nın son faiz indiriminden sonra, döviz aldı başını gidiyor. Euro 10,80’ne dayandı. Dolar 9,30 sınırını aştı. Aynı gelişme İsviçre Frangı ve Sterlin içinde söylenebilir.

Niye faiz indirdik?

Neden dövizin fırlamasına neden olduk?

Bu Perşembe ne gibi bir karar alacağız?

Büyük bir olasılıkla Merkez Bankası aldığı direktiflerle faizi ya yarım puan indirecek ya da en azından sabit tutacak. Dövizdeki yükselişi durdurmak için Merkez Bankası’nın bağımsız kararlar alması ve faizi arttırması şart. Ancak bu şekilde dövizin inmesi sağlanabilir.

Türkiye’de dövizin artması, petrolden tutun, elektrik doğalgaz fiyatlarına kadar çok büyük zamları beraberinde getiriyor. Dövizin artmasıyla pazardaki fiyatlar alıp başını giderken, içme suyuna bile “dolar arttı” diye zam yapılıyor. Satıcılarında büyük bir fırsatçılığı var.

Bütün bu gelişmeler Türkiye’nin ekonomik batışını gündeme getiriyor.

Dövizdeki artışın Türkiye’ye üç katkısı var:

1.Turistler daha fazla TL alıyorlar.

2. İhracatımızda belirli ölçüde artıyor. Mallarımız Avrupalılar için ucuzluyor.

Üçüncü bir katkısı ise, bazı kuruluşların ABD, AB ve diğer yabancı sermaye tarafından satın alınması, TL’nin değer kaybetmesi nedeniyle kolaylaşıyor.

Bu gidiş, Türkiye’yi akıl almaz bir ekonomik batış döngüsü içine çekecektir. Bunu döngüyü daha fazla sürdürmememiz lazım.

Merkez Bankası’nın konumu hakkında sadece muhalefet sert söylemlerde bulunmuyor, TÜSİAD’da geçtiğimiz gün sert bir çıkış yaptı. Uzun zamandır herhangi bir çıkış yapmayan TÜSİAD, artık bıçak kemiğe dayandığı için bu açıklamaları yapıyor.

Esas sendikaların ellerini masaya vurması lazım. Dolardaki artışla taban ücretleri dip yaptı. Halkımızın satın alma gücü tamamıyla yok oldu.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir