Göçün 60. yılına özel İBB kitap çalışması yaptı
2 dakika okuma süresi
Almanya’ya Türk işçi göçünün 60. yılı çerçevesinde, “Misafir-Göçmen-Yerli” başlığında İBB bir kitap hazırlattı. Kitabı hazırlayan kişinin niteliğine sonradan gelmek istiyorum. Kitaptaki yazarlara baktığınız zaman okunması gereken bazı yazılar var. Diğerlerini okumasanız da olur.
Bunların başında muhakkak ki en önemli olarak nitelendirebileceğimiz kişilerden biri de Edzard Reuter’in Türkiye’den Gelen Göç ve Alman Toplumu Üzerindeki Etkileri makalesidir. Daha sonra bu konuda ilginç bir yayında Gültekin Emre’nin Göçün Edebiyata Yansıması ve Onur Suzan Nobregan’ın Türkiye’den Almanya’ya Göçün Tiyatro Tarihinin 60. Yılı çalışması kitaptan başarılı örnekler olarak gösterilebilir.
Diğer yazarlar, Rita Süssmuth, Maria Böhmer gibi konuya yandan giren kişilerin yazıları sayfa ziyanı olmuş. Ekrem İmamoğlu iyi niyetle bu işe girmiş, idari koordinasyon görevini verdiği İBB Yayınlar Koordinatörü Cengiz Özkarademir maalesef İstanbul Alman Başkonsolosluğu ve Goethe Enstitüsü ile beraber kitabın yazarlarını seçmiş.
Yazık! Böyle bir şans her zaman ele geçirilmez, böyle de harcanmaması lazım. Ekrem İmamoğlu iyi bir Belediye Başkanı fakat bazen yanında çalışan kişilerin niteliği fazla iyi değil.
Dış göçün 60. yılı kutlanırken, maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı Avrupalı Türkler için hiçbir etkinlik yapmadı. 50. yıl kutlamaların Ertuğrul Günay, çok değerli bir kitabın hazırlanmasında ön ayak olmuş ve bu kitabın Frankurt kitap fuarında yer almasını sağlamıştı. Şimdi daha çok turizmle ilgilenen Bakan, kültür konularına biraz yandan bakmış, şimdiki zamanlarda kültür bakanlarının fazla bir etkisi olmuyor.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.