Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim askeri çatışmaya dönüşebilir mi?
2 dakika okuma süresi
Türkiye olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Rusya artık Ukrayna’nın Doğu’suna ciddi bir şekilde nüfuz etmiş durumda. Rusya’nın her an bir saldırı başlatma olasılığı var. Avrupa Birliği ve NATO, kararlı bir şekilde bunu yaptırmayacağız diyor. AGİT’in caydırıcı yapısına rağmen, Rusya her an bir saldırı başlatabilir. Ukrayna’nın Doğu’sunda Rus nüfusun yoğun olması Rusya’nın saldırı için en önemli gerekçelerinden birini oluşturuyor.
Rusya böyle bir adım atarsa, Türkiye açısından Karadeniz’i çok sıcak bir hale getirmiş olacak. Bunun dışında Karadeniz’i sıcak hale getiren bir diğer gelişme ise ABD’nin Yunanistan üzerinden artık ciddi bir şekilde Karadeniz’de taraf olmasından kaynaklanıyor. Karadeniz’de ağırlığını belirgin bir şekilde koymak isteyen Biden, Türkiye’yi de bu noktada kendi politikalarına yönlendiriyor.
Rusya, bölgeye yakın ülkelerde kararlı bir şekilde taraf tutmaya devam ediyor. Son olarak Ermenistan ve Azerbaycan’ı 3’lü konferansa çağıran Putin, sınırın yeniden çizilmesinin gerektiğini gündeme getirdi. Sınırın yeniden çizilmesi demek, Ermenistan’ın bu konuda daha fazla söz sahibi olmasını beraberinde getirecek. Azerbaycan bir taraftan Rusya ve Ermenistan tarafından sıkıştırılırken, İran’da da Azeri korkusu devam ediyor. Güney Azerbaycan’a çöken İran, bu konuda Ermenilerle çok ciddi bir şekilde beraber çalışıyorlar.
Brüksel’de de AB yetkilileri Ukrayna’nın bölünmesi konusunda fikirler yürütüyorlar. Ukrayna’nın Batı’sının hızlandırılmış bir şekilde AB’ye aday statüsüne kavuşacağını iddia ediyorlar. Ukrayna’nın Doğu’su ve Kırım artık gözden çıkarılmış durumda. Rusya bu konuda kararlılığını sürdürüyor.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.