BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Türkiye-Suriye ile yakınlaşırsa sığınmacılar geri döner mi?

2 dakika okuma süresi

Türkiye özellikle Arap komşularıyla iyi ilişkiler içine girmeye başlıyor. Bunlar Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkeler. Türkiye şimdi Suriye ile de diyalog kurmak istiyor. Suriye ile geçmişte yaşanan olayları geride bırakıp yeni bir sayfa açmak isteyen Türkiye, bunu başarabilecek mi? Bunu başarabilirse ülkemizdeki Suriyeli geçici sığınmacıların geri dönüşü sağlanabilir mi? Bunu hep birlikte göreceğiz. Suriye, Türkiye ile en uzun sınırı paylaşan ülke konumunda. Bu nedenle Suriye’de Türkiye ile ilişkilerinin düzelmesini isteyecektir. Suriye yönetiminin, ülkeden ayrılanlara yönelik af kararı alması ve bunu teşvik etmesi, ülkemizden Suriye’ye geri dönüşleri az da olsa hızlandırabilir.

Suriyelilerin büyük bir çoğunluğu peyderpey Türk vatandaşlığına geçiyorlar. Bu Türkiye için pek akılcı bir gelişme değil. Türkiye’nin demografisinin giderek bozulması, ilerleyen yıllarda ülkemizde ciddi sorunlar çıkartabilir. Çok kültürlü bir ulus olan Türkiye, bu yapısını yoğun Suriyeli göçüyle çok daha karmaşık hale dönüştürüyor. Türkiye’de etnik Arapların sayısının artması, ilerleyen dönemde Kürt Sorunu’ndan daha derin problemlerle ülkemizi karşı karşıya getirebilir. Bunun işaretlerini Türk halkı şimdiden görmeye başladı.

Türkiye, Suriye’deki iç savaşa müdahil olmadan önce Esad yönetimi ile ilişkileri çok iyiydi. İç savaştan önce Türkiye ve Suriye arasında ekonomik ilişkiler önemli derecede artmıştı. Şimdiyse 10. yılını geride bırakan Suriye’deki savaş ve Suriyeli geçici sığınmacılar, ülkemize çok büyük bir ekonomik yük getirdi. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için harcadığı para çok büyük boyutlara erişti. Türk halkı bundan son derece hoşnutsuz. Halkımız her geçen gün fakirleşirken Suriyelilere verilen paraları anlamakta güçlük çekiyor. Nihayet iktidar muhalefetin çıkışları sayesinde bir gerçeği gördü. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Suriye’ye yönelik girişimlerini görebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir