BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Gümrük Birliği Türkiye’ye ne getirdi?

2 dakika okuma süresi

Yıllar önce Gümrük Birliği’ne girmek için Tansu Çiller ve Murat Karayalçın hükümeti sürecinde çok büyük savaşlar verildi ve halkımız da bu süreci destekledi.

Hedef: Tekstil ülkesi olan Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üye olarak Avrupa’nın tekstil ürünleri merkezi olup, bu ekonomik ortaklıktan karlı çıkmaktı.

Artık Türkiye bir tekstil ülkesi değil. Gümrük Birliği tekstil sektörüne hiçbir şey getirmiyor. Gümrük Birliği’ne katılım, Türkiye’de perakende sektörüne büyük dezavantajlar getirdi.

Artık AB ülkelerinin başta çikolata markaları olmak üzere tüm gıda firmaları ülkemizde bu pazarda hegemonya kurdu ve çok büyük karlar elde etti.

Gümrük Birliği’ne üye olarak beklediğimiz büyük sermaye gelmedi. Türkiye için Gümrük Birliği sayesinde Avrupa çok büyük bir ihracat pazarı olarak ortaya çıkmadı.

İlerleyen zamanlarda Gümrük Birliği’nin Türkiye’ye getirdikleri ve götürdükleri karşılaştırılırsa, Türkiye’den götürdükleri hakikaten çok daha fazla olur.

Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üyeliğinden sonra, Türkiye için ödenmesi gereken hibeler Yunanistan’ın engellenmesi nedeniyle ödenmedi.

Gümrük Birliği’nin geçerli olduğu alanlar belirli otomobiller için pek geçerli değil. Ayrıca et mamulleri içinde Türkiye belirli süreler zarfında Gümrük Birliği tarafından kullandırılıyor.

Türkiye, AB’ye satılacak ürünler konusunda çok sıkı pazarlık etmek zorunda kalıyor. Artık bunca zamandan sonra Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden çıkması pek olağan bir olay değil ama Gümrük Birliği’nde zararlı çıktığımız her zaman aklımızda olan ve aklımızda kalması gereken bir olay olacak.

Bundan sonra AB ile olan ilişkilerimizde daha dikkatli olalım. Serbest dolaşım hakkı ülkemiz için birçok kez öngörülmüştü fakat o hak verilmedi. O konuda fazla ısrarcı olmadık. Ancak Gümrük Birliği’nde çok ısrarlı olduk. Çok taviz verdik ve tavizlerin Türkiye’ye olumlu yansımaları pek olmadı.

Biz sınırsız sayıda mültecileri AB’den Geri Kabul Anlaşması ile geri aldığımız gibi AB’nin tüm mallarını da ülkemize soktuk. Bu konularda çok düzensiz bir konuma geldik. Türkiye’nin bu konularda atılım yapması gerekiyor.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir