Geç Kalan Bir Atılım Kuzey Kıbrıs’ın Devlet Olarak Tanınması
2 dakika okuma süresi
Son 1 aydır Türkiye Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler üyelerine bir atılım gerçekleştirerek, Kuzey Kıbrıs’ın devlet olarak tanınmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Öncesinde Kuzey Kıbrıs’ı devlet olarak tanımak isteyen ülkelere daha sırası değil, diyerek karşı çıkan Türkiye, bu atılımın sonucunda Kuzey Kıbrıs’ın tanınmasını sağlayabilecek mi? Şu anda AB ülkelerinden olumlu bir geri dönüş yok. Tek olumlu geri dönüş, eski AB ülkesi İngiltere ve belirli açılardan Rusya. Bunun başka ülkelerle, özellikle İslam Konferansı Örgütü üyesi 57 İslam ülkesine dayatılması lazım. İslam ülkeleri nedense Kuzey Kıbrıs’a fazla ilgi göstermiyorlar. Bunun değişmesi gerekiyor. Eğer başta Pakistan, Azerbaycan gibi ülkeler adım atar ve KKTC’yi tanırlarsa bunun arkası gelir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dağlık Karabağ savaşını, Türkiye’nin ve belirli ölçüde de İsrail’in desteğiyle kazandı. Ama konu Türkiye olunca her nedense parmağını oynatmıyor.
Son olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bundan sonra, Birleşmiş Milletler askerlerinin, KKTC ile anlaşma yapması kaydıyla askerlerin KKTC’de kalmalarına izin vereceğini söyledi. Bunlar 1974’den beri sadece Kıbrıs Rum kesiminden izin alarak bu anlaşmayı uzatırlardı.
Artık Türkiye’nin de bu işe dur demesi lazım. New York’a en büyük binalardan birini dikmekle işler hallolmuyor. Bu binaların içini başarılı diplomatlarla donatmak gerekiyor. Amerika’daki Türk sayısında belirli ölçüde bir artış var. Buna rağmen Amerika’da Türk lobisi yok denecek kadar az. Bu lobicilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için acaba doğru bir ‘Türk Lobisi’ nasıl oluşturulur, diye para harcamadan akıllı atılımlar yapmak mümkün! Bu konuda Dışişleri Bakanı’na önemli görevler düşüyor. Yapılan çalışmaların içini doldurmak önem arz ediyor.
Her geçen gün KKTC’nin aleyhine işliyor.
