Yaşadığımız Deprem Felaketi Hepimizde Derin İzler Bıraktı
2 dakika okuma süresi
Hazırlıksız yakalandığımız depremde bir kez daha hiçbir kurumun zamanında yeterli ve gerekli hazırlıkları yapmadığı görüldü. Depremde 40 bin üzerinde insanımızı kaybettik.
Türkiye’de toplumsal hayatın sürdürülebilmesi için deprem travmasını atlatması ve normalleşmesi gerekiyor.
Tüm bu yaşananların ardından atılacak önemli adımlardan biri; çeşitli sebeplerle gündemden düşen Türkiye-AB ilişkilerine yeniden ivme kazandırmak olmalı.
Bu nasıl olabilir? Avrupa Parlamentosunun son kararına göre; Cumhur İttifakı tekrar seçilirse AB Parlamentosu Türkiye ile olan ilişkilerini dondurmayı planlıyor. Avrupa’nın Türkiye’ye dair beklentisi Millet İttifakının kazanmasına yönünde. Peki, Millet İttifakı kazanabilir mi? Son zamanlarda Türkiye’de de, Avrupa Birliği ülkelerinde de tam üyelik için temaslar ve hazırlıklar neredeyse son erdirilmiş durumda. Karma Parlamento Komisyon Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili çalışmaları dondurdu, ilerleme yönünde herhangi bir adım atılmıyor. Avrupa Birliğine giren Doğu Avrupa ülkeleri ekonomilerine çeki düzen verdiler, geleceklerine güvenle bakıyorlar. Hatta NATO’ya girme gereği görmeyen, İsveç, Finlandiya, İsviçre gibi ülkeler bu gelişmeler karşısında şimdi NATO’ya girerek geleceklerini sağlama alma ihtiyacı içindeler. Gelişmelerden de anlaşılacağı üzere AB dışında kalan ülkeleri zor bir gelecek bekliyor. AB dışında kalan ülkelerin başında da maalesef Türkiye geliyor. Yakında Gürcistan ve İsrail dahi AB üyesi olma iddialarını öne sürecek. Bu gelişmeler ışığında, Türkiye’nin AB’nin dışında kalmaması için yurt dışında yaşayan insanlarımıza ciddi görevler düşüyor. Yurt dışında yaşayan insanlarımızın koordine olarak AB’ye Türkiye konusunda baskı yapmaları ve Türkiye’ye AB üyeliği konusunda destek olmaları lazım. Bunlar olmadığı takdirde Türkiye’nin Avrupa’dan kopuşu sürecek.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.