BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Avrupa Afgan mültecilere “hayır” dedi

2 dakika okuma süresi

AB ve AB dışında kalan Avrupa ülkeleri katiyetle Afgan mültecilere yeşil ışık yakmamakta kararlı. Bu konuda AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen Afganistan’daki Taliban rejiminin tanınmayacağını ve mültecilere yeşil ışık yakılmayacağını belirtti.

Batılı ülkeler katiyetle Afgan sığınmacı istemiyor

Yunanistan hemen Türkiye ile sınırındaki duvarı uzatmaya ve tahkim etmeye başladı. Bulgaristan ve Romanya’da Afgan mülteci kabul etmemekte kararlı. Almanya’da Başbakan Adayı Armin Laschet daha şimdiden “1 milyon Suriyeli mülteci kabul eden Merkel’le aynı hataları yapmayacağım” yaklaşımı içinde bir pozisyon aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’da Afgan sığınmacılar meselesini Türkiye, İran ve Pakistan gibi bölge ülkelerine bıraktı. İngiltere de Afgan mültecileri Pakistan ve Türkiye’de tutalım yaklaşımında. ABD 1 milyon Afgan’ı Türkiye’ye getirip eğitmek istiyor. Bunların içlerinden daha önce kendisine hizmet etmiş az sayıda Afgan’ı ABD’ye kabul edecek. Tüm bu gelişmeler artık Afgan mültecilere Batı’nın kapılarının kapalı olduğunu gösteriyor.

Türkiye ne yapacak?

AKP Sözcüsü Ömer Çelik “bir tane mülteci bile alamayız” dedi. İnşallah bu böyle olur. Hiçbir Afgan Türkiye sınırından girip bizde kalma şansına sahip olmaz. İran bu konuda tamamıyla ABD ile anlaşmış durumda. Kendi ülkesine giren Afganları otobüslerle Türkiye sınırına bırakmakta kararlı. Türkiye’de resmi açıklamalara göre 300 binin üzerinde Afgan sığınmacı var. Özellikle büyük restoranlarda bulaşıkçılık, garsonluk yapıyorlar. İnşat sektöründe de ucuz emek gücü olarak Afganları görüyoruz. Türkiye’de 12 milyona yakın işsiz varken, daha fazla Afgan’ın Türkiye’ye gelip işsiz sayısını 13-14 milyona çıkarmasına izin veremeyiz. Bu konuda hakikaten Türkiye’nin bir kişiyi bile sığınmacı olarak kabul etme durumu yok. 6 milyar euroya 10 yıldır 5,4 milyon Suriyeli sığınmacıya bakıyoruz. Daha fazlasının ödenmesi bile artık Türkiye’de tartışılacak bir gelişme değil.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir