Afganistan’la uğraşırken Uygur Türklerini unutmamalıyız
2 dakika okuma süresi
Gündemimiz tamamıyla Afganistan, Afgan göçmenler ve Taliban’a yöneldi ama dünyanın en kadersiz uluslarından biri ve soydaşlarımız olan Uygur Türklerinin Sincan’daki konumunu unutmaya başladık.
Çin insanlık suçu işliyor
Çinliler kendilerine tehdit olarak gördükleri Uygur Türklerine dünyanın en acımasız asimilasyonunu uyguluyor. AB ve ABD başta olmak üzere tüm Batı dünyası bu konuya sahip çıkarken 57 Müslüman ülkeden oluşan İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan pek ses çıkmıyor. Uygurların büyük bir çoğunluğu yeraltı ve yerüstü toplama kamplarında mezalime uğrarken Çin, ülkedeki tüm azınlıklara karşı bu politikayı uyguluyor. Çin’deki rejim uzun bir aradan sonra şimdi yeniden etnik olarak ülkedeki nüfuzlarını arttırmak için doğum hakkını 1 çocuktan 3 çocuğa çıkartıyor. Doğu Türkistan’daki Uygur siyasal hareketini terör örgütü olarak tanımlayan Çin, Uygurluları öldürüp iç uzuvlarını Arap ülkelerine satıyorlar.
Araplar Müslüman Uygur Türklerine karşı soykırım suçu işleyen Çin’i destekliyorlar
Sincan Bölgesi’nde takriben 25 milyon Uygur Türkü yaşıyor. 15 milyon Uygur Türkü de ülkenin değişik bölgelerinde kötü şartlarda yaşıyor. Türkiye’ye sığınabilen Uygurların sayısı 50 bin ila 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 5,4 milyon Suriyelinin geldiği Türkiye’ye gelen Uygur Türklerinin sayısı 100 bini geçmiyor. Büyük bir çoğunluğu Çin’le yapılan ikili anlaşma çerçevesinde Türk hükümeti tarafından Çin’e geri gönderilme korkusu yaşıyor. Asimilasyonu uygulayan Çinliler İslam’ın değerlerini azaltması için Suudi Arabistan’dan Vahhabi din adamları getirip, burada çalıştırıyorlar. İslami örgütler Türkiye başta olmak üzere buna hiç ses çıkarmıyorlar. Çin korkusu mu, Çinlilerin lobi yaparak bu örgütleri satın alması mı bilmiyoruz. Çin’e karşı Türkiye’nin Uygur Türkleri konusunda sesini çıkarmamasının nedenini Sinovac aşısına bağlardık, Sinovac’ın değerinin ayran içmekle eşit olduğunu öğrendikten sonra Türk Dışişlerinin sesini çıkarması lazım.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.