BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

TÜRKİYE DIŞ POLİTİKADA KÖŞEYE SIKIŞTIRILMAK İSTENİYOR

2 dakika okuma süresi

Türkiye’ye yönelik Rusya’dan ABD’ye, Arap dünyasından, AB’ye kadar tüm taraflar baskı kurmaya çalışıyorlar.

İlk önce en önemsizinden başlayalım. Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap dünyası Türkiye karşıtlığını Türk mallarına resmi olmayan bir boykot çağrısı yaprak gösterdi ve düşmanlık konusunda başarılı adımlar atıyor. Araplara bu zamana kadar ciddi değer verildi, fakat ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Türkiye’nin Arap’tan pek dostu olmadı. Osmanlı’da da bu böyleydi. Cumhuriyeti tarihimizde de kurucumuz Atatürk bunu tespit etmişti.

İkinci gelişmeyi AB ülkelerinde görüyoruz. Yunanistan son olarak AB ülkelerinden Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını istedi. Bu konuda başarılı olma şansı yok.

AB içinde silah üretimi yapan ülkeler fazla silah satan ülkeler değiller, Türkiye parasını ödediği takdir de silah alabilir. Miçotakis “Türkiye’ye nasıl zarar verebilirim?” bunun hesabını yapıyor. Bir başka önemli konu belirli adalardaki Türk vakıf arazi ve binalarını yok pahasını satarak buralardaki Türk varlığını da Yunanistan, tamamen kaldırmak istiyor.

Üçüncü olarak Rusya’nın artık Türkiye’nin dostu olan bir ülke olmadığı her an ortaya çıkıyor. PYD’ye destek veren, her konuda Türkiye’ye dost gözüküp sonrada zarar vermek için çalışmalarda bulunan bir ülke. Rusya’ya Türkiye’nin çok dikkatli yaklaşması lazım.

GELELİM ABD’YE…

ABD’de seçimler bugün gerçekleşiyor. Seçimlerden sonra Trump veya Biden kim gelirse, gelsin Türkiye’nin başına ciddi işler açacak. Trump bu konuda ayrışıyor ve Türkiye için daha az sorunlu bir lider olarak ortaya çıkıyor. Büyük bir olasılıkla seçimlerden galip çıkacak Trump, Türkiye’yi sıkıştırıp yine belli konularda Türkiye’den tavizler alacak.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir