BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Antalya: Kaleiçi gezi rehberi

8 dakika okuma süresi

Kaleiçi’ne gelir gelmez sizi Hadrianus Kapısı karşılayacak bu yapı aynı zamanda üç kapılar olarak da biliniyor. M.Ö. I. Yüzyılda Anadolu’nun bir çok şehri gibi Antalya’nın da içinde bulunduğu Pamphylia Bölgesi’de Roma’nın hakimiyeti altına girdiği bu dönemde şehirde inşa edilen pek çok yapı bulunuyor. Roma İmparatoru Hadrianus’un Şehri ziyareti onuruna inşa edilen Hadrianus kapısı da bu dönemde inşa edilen yapılardan, yapı sütunları hariç beyaz mermerden yapılmış. Kapının üst kısmında ise oyma ve kabartmalar bulunuyor. Bu kapıdan geçtiğiniz anda sizi Kaleiçi’nin tarih kokan havası ve dar sokakları karşılıyor. Kale duvarlarıyla çevrelenen ve antik çağlardan bu yana doğal olarak korunaklı bir liman ve şehri savunmak için yapılan kuleleriyle günümüze kadar yerleşimin kesintisiz devam ettiği Kaleiçi’nde bir çok tarihi yapı bulunmaktadır.

Hadrianus kapısından girdikten sonra yürümeye başladığınız da Kaleiçi’nin biraz karmaşık sokakları olduğunu göreceksiniz  yani kaybolmak çok normal ve sanırım güzel olan tarafı da bu her kaybolduğunuzda yeni bir yer keşfediyorsunuz… Kapıdan içeri girdikten sonra hesapçı sokağında ilerleyince Kesik Minare’ye ulaşabilirsiniz. Öncesinde yıkık bir halde olan cami ve minarenin kubbesi şuanda restorasyon halinde ve minaresi tamamlanmış durumda. Ahşaptan yapılmış olduğundan 19. YY’da geçirdiği bir yangın nedeniyle günümüze sadece minaresi ulaşabilmiş… Kaleiçi’ndeki bir çok ibadethane gibi bu camide ilk önce Roma Mabedi olarak inşa edilmiş, Bizans döneminde ise kiliseye çevrilen yapı, Selçuklular döneminde de kilise olarak kullanılmaya devam edilmiş. Osmanlı döneminde ise son halini alarak camiye dönüştürülmüş.

Yörük halıları
Saat Kulesi

Saat kulesi ise Kentin merkezinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde, eskiden “Kapuağzı” denilen ve bugün “Kale Kapısı” olarak bilinen yerin yakınında yer alıyor. Türkiye de İzmir, Ankara ve birçok ilde olduğu gibi kule saati inşa tekniği batıdan geçmiştir. Saat kulesi II. Abdülhamit döneminde sadrazam tarafından Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yılı anısına yaptırıldığı ve saati Alman İmparatoru olan ikinci Wilhelm’in hediye ettiği söyleniyor. Saat Kulesi Bugünlerde Antalyalıların buluşma noktalarından biri ve bu yapıdan aşağıya doğru bir yol iniyor. Yivli Minare’yi takip ederek camii külliyesine ulaşabilirsiniz. Camiye girmeden önce sağ tarafta Yivli Minare yıkık medresesi içinde yer alan hediyelik eşyalar satan dükkana uğrayabilirsiniz. Öncesinde medrese olarak kullanılan bu yapı şuan bir dükkan ve oldukça etkileyici… Kütahya çinilerinin olduğu bu dükkanın işletmecisi olan Levent Abi meraklısına çinileri anlatmaya hazır dört farklı çini türünde yapılmış harika tabaklar, Firuze’ler mavi tonu ağırlıklı olan kabartmalar, samur ve damla tekniği ile yapılmış birbirinden renkli tabakları görmek mümkün. Ayrıca içeride ise bin bir çeşit halılar var levent Abi’nin birde fıstık isimli kedisi var, o da bütün gün dükkanda etnik desenli çantaların üzerinde uyuyor. Dükkândan çıkıp yivli minare camii ne girdiğiniz de kubbede üç yuvarlak kemerli tepe pencerelerinin Camii’nin aydınlatılmasını sağlamak için kullanıldığını göreceksiniz. Tepeden gelen ışık Cami’ye mistik bir hava veriyor. Antalya’daki ilk İslam yapılarından olan Yivli Minare 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseri. Yivli Camii, ilk yapıldığı dönemlerde Bizans kilisesiymiş. Daha sonra Alaeddin Keykubat tarafından minare eklenerek camiye çevrilmiştir. Ayrıca külliyenin içinde Atabey Armağan Medresesi (Gıyâseddin Keyhüsrev Medresesi) yapı tamamen yıkılmış günümüze sadece taç kapısı ulaşmıştır.

Yivli Minare Camii

Ayrıca Mevlevihane, Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi ve Nigâr Hatun Türbesi de bu külliyenin içinde yer alıyor. Camii den çıkıp aşağıya doğru yürümeye devam ettiğinizde yat limanına inen merdivenleri görebilirsiniz merdivenler çok dik ve kaygan olduğu için dikkatli inmek gerekiyor yat limanında bir de mendirek var, üzerinde yürüyebilir, soluklanmak için bir süre oturabilirsiniz.

Damla tekniği Kütahya Çinisi- Yivli Minare Camii Yıkık Medresesi içinde yer alan hediyelik eşya dükkanından bir görüntü:

Çini süslemesi

Eski belediye binasından denize doğru giden yolu takip ettiğinizde Hıdırlık kulesine ulaşacaksınız. Kaleiçi’nden de buraya ulaşmanız mümkün. Kule surlarla çevirili, bu kulenin savunma amacıyla yapıldığı ya da bir mezar anıtı olduğu da rivayetler arasında, başka bir rivayet ise deniz feneri olarak kullanıldığı ve körfeze gelen gemilerin bu kuleden takip edildiği yönünde. Kule uzun zamandır kilitli yani sadece dışarıdan görebilirsiniz ve kuleden aşağıya doğru ilerleyen yoldan uzun çam ağaçları altında denizi sağ tarafınıza alarak yürümeye devam edebilirsiniz.

Hıdırlık

Bu yol ve içinde bulunduğunuz park ise “Karaalioğlu Parkı” 20. Yüzyılın ilk yılların da burası bir mesire yeriymiş, 1940 yılında Haşim İşcan’ın valiliği döneminde ise Antalya’yı Güzelleştirme ve Tanıtma Cemiyeti’nin öncülüğünde, modern park çalışmaları başlatılmış ve parkın içinde seyir terasları bulunuyor. Buradan sağ tarafa baktığınız zaman Konyaaltı sahilini sol taraf ta ise Lara da ki Falez kıyıları göreceksiniz. Şehrin göbeğinde yer alan bu parkta ayrıca 54 farklı kuş türü, asırlık çitlembik ağaçları ve endemik bitkiler bulunuyor. Antalya şehri için parklar çok önemli, şehirlilerin kafeler dışında parklarda da bolca vakit geçirdiğine şahit olacaksınız tabii ki şehrin harika manzaralarını izlemek temiz havasını içinize çekmek için bolca yeşilin maviyle buluştuğu parklara ihtiyaç var. Antalya parklar ve şehir peyzajı konusunda önemli bir şehir hatta belediye tarafından da bahçecilikle ilgili çeşitli hobi kursları açılıyor. Kaleiçi’nde butik otellerin olmazsa olmazı geniş avlu ve bahçeleri Kaleiçi sokaklarında ise peyzaja verilen önem anlaşılmakta, sokaklarda belediyenin duvarlara monte ettiği saksıların içinde menekşeleri de görebilirsiniz. Pek çok turist çiçeklerin önünde fotoğraf çektiriyor. Antalya’da belki de dikkatinizi en çok çekecek olan güneşin batışı sırasında seyre dalacağınız ve şehrin hemen hemen her noktasından görülebilecek upuzun dağ sırası olan Toroslardır. Özellikle falezlerin üzerine inşa edilmiş olan Lara kıyıları boyunca denize her baktığınızda karşınızda Torosları göreceksiniz.

Gezinizde Kaleiçi’nin tarihiyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için ANKA (Antalya Kültürel Miras Derneği)’ni ve buradaki Facebook grubundan etkinlikleri takip edebilirsiniz. Bazı dönemlerde Kaleiçi’nin tanıtımı için rehber eşliğinde geziler oluyor ve ayrıca derneğin Kaleiçi’nde de ofisi bulunmaktadır.

Kaleiçi Restuarant önerileri

Varuna Gezgin Kafe Antalya’nın eski konaklarından birinin restore edilmesiyle kafeye dönüşmüş durumda arkada bahçesi olan güzel bir mekân, menülerinde dünya lezzetlerini bulabilirsiniz biz ziyaretimiz sırasında, tika masal soslu tavuk ve İtalyan pizzası olan margarita’yı denedik ve gayet başarılı buldum. Varuna’da her ay bazı yemekler ve seçili dünya biraları saat altıya kadar kampanyalı oluyor. Uygun fiyata doyurucu bir yemek ve yanında da bira içebilirsiniz bu fırsatı kaçırmamanızı öneririm.

Varuna

Başka bir öneri ise Castle Cafe Bistro, bahçesinde sağ tarafta Konyaaltı, sol tarafta ise Lara sahil şeridini izleyebileceğiniz harika manzarasıyla kahvenizi yudumlayabileceğiniz bir mekân. Alkollü – alkolsüz içecekler ve deniz ürünleri seçenekleri de restoranda mevcut mekân güneşin batışını Hıdırlık kulesi manzarası eşliğinde izleyebileceğiniz harika bir konumda yer alıyor. Kaleiçi’nde başka bir restoran önerim ise Il Vicino isimli bir pizza restoranı… Fiyatlar biraz yüksek fakat oldukça başarılı. Pizza ustası Murat Demiray’ın fırınından çıkan imza pizzaları 75-120 TL arası değişirken, menüdeki pizzalar ise 41 TL’den başlıyor. Bol malzemeli gerçek İtalyan pizzalarının tadına bu restoranda bakabilirsiniz.

IL Vicino Pizza

Antalya’da ulaşım

İzmir ve İstanbul’dan haftanın her günü Sunexpress ile  Antalya’ya aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Sunexpress şirketinin Türkiye’deki merkezi de Antalya, daha ucuza bilet alabilmek için erkenden almakta fayda var. Havaalanından şehir merkezine tramvay ile ulaşmanız mümkün, gelen yolcu çıkış kapısından çıkar çıkmaz otobüs ve tramvaylara binebilmek için satılan Antalya Kent Kart’ınızı alabilirsiniz. Yetişkin tek basım: 3.20TL, eğer gece geç saatlerde uçaktan indiyseniz ve belediye otobüsünün gelmesine de daha var ise Havaş’ı kullanabilirsiniz. Onun ücreti ise 15 TL. Kaleiçi’nden Lara ya gitmek isterseniz ise Belediye binasının yakınından geçen KL-08 numaralı otobüse binebilirsiniz. Bu durağın tam karşısındaki duraklardan KL-08 otobüsüne binerseniz de Konyaaltı tarafına ulaşabilirsiniz. Antalya kartınızı aldıktan sonra durakların yakınında bulunan kart yükleme noktalarından Kent Kart’nıza para yükleyebilirsiniz.

Antalya da Nerede kalınır?

Kaleiçi’nde bir çok butik otel bulmak mümkün. Ben özellikle Kaleiçi’ndeki konumu itibariyle Hıdırlık Kulesi’ne çok yakın bir yerde bulunan Blue Sea Garden Hotel’i sevdim, otellerin çoğunun kapısında tripadvisor (otel ve seyahat için önerilerin bulunduğu bir site) puanını da göreceksiniz. Başka bir uygun konaklama seçeneği ise günümüzde giderek artan hosteller… Role Street Hostel bunlardan biri ve tam olarak belediye binasının karşısında yer alıyor. Ayrıca bahçesi ve barıda çok güzel… Hafta sonları canlı müzik yapılıyor. Kaleiçi dışında Konyaaltı’nda daha sakin bir ortamda kalmak isterseniz ise Trend Suits ve Aspendos Suits’de daire kiralama mantığında çalışıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir