COVID-19 KAPSAMINDA ALINAN KARARLARDA DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKEN YERLER VAR
2 dakika okuma süresi
Türkiye’de her geçen gün artan ve resmi sayıları ve sayıları Sağlık Bakanlığı tarafından doğru açıklanmayan Koronavirüs pandemisi kapsamında hükümet bir dizi yeni tedbir açıkladı.
Bunların bazıları tutarlı, bazıları ise tutarsız.
İlklerden biride restoranlar konusunda alınan kararlar.
3 aylık süreçte gastronominin %40’ı tekrar açılmamak üzere kapanmıştı. Şimdi yeniden alınan kapatma kararıyla geri kalanların en azından yarısı kapanacak ve yılda 150 milyar TL’lik bir katma değeri olan gastronomi ekonomisinde işsizlik büyük ölçüde artmaya devam edecek. Bu yeni karardan sonra takriben 2,5 milyon sigortalı ve sigortası çalışanında önemli bir kısmının işsiz kalacağından hareket edebiliriz.

Ciddi tedbirler alan gastronomi kuruluşları ve eğlence mekanlarının kurallara dikkat etme şartıyla tekrar açılması yararlı.
Diğer önemli bir kararda dini ibadet yerlerine yönelik.
Her yer kapatılır, lig maçlarına seyirciler mesafeli bir şekilde bile alınmazken tüm ibadet yerleri açık ve hatta sokağa çıkma yasağını Cuma Namazı’na göre ayarlıyoruz. Camiler özellikle doldukları Cuma günleri, milletin birbirleriyle yakın temasta olmasını sağlarken, dışarıda abdest almadan tutun, içeri girişte selamlaşmaya kadar Koronavirüs’e büyük ölçüde davetiye çıkartıyor. Bunu ülkemizde azınlık olan dini gruplara da söylememiz şart. Sıkı bir denetimle önlemlerin tetkik edilmesi gerekiyor.

Ayrıca Koronavirüs’te günah keçisine dönüştürülen 65 yaş üstüne getirilen yasaklar, akıl almaz boyuttadır. Günde 3 saat izin verilen ve çoğu emekli olan bu insanlarımızın, dışarı çıkma ve hareket kabiliyetleri kısıtlanmaktadır. Sağlık kurallarına çok dikkat eden bu yaş grubuna yapılan haksızlığı anlamak çok güçtür.
Türkiye’de eğer ciddi bir adım atılacak olursa toptan kapanma çözüm olacaktır. Maalesef hükümet toptan kapanmada ücretlerini ödeyeceği kişilerin fazla olması nedeniyle bunu yapmamaktadır.
Günah keçisi olarak bu 65 yaş üstü grubun serbest hareket etmesi sağlanmalı.


Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.