Gazetecilik hep zorlu olmuştur: Manoocher Degati
2 dakika okuma süresi
Yeni medyanın sağladığı olanaklar ile birlikte gazeteciler artık daha fazla yaratıcı olmak mecburiyetinde. İnternetin sağladığı kısıtlı özgürlük ortamı gazetecilere bağımsız çalışma ortamı sunmaktadır.
İran asıllı Fransız Fotoğraf gazetecisi bu kapsamda kurduğum ilişki için güzel bir örnek. Geçtiğimiz yıllarda Akdeniz Üniversitesi’nde bir konferansına katıldığım ve birikimlerini dinlediğim Deghati, Soğuk Savaş yıllarında Ortadoğu’da Fotoğraf gazeteciliği yapmış, Ortadoğu’yu bilen bir isim. İran Devrimi’nin fotoğrafçısı daha sonra Ortadoğu’nun siyasal, askeri çatışmalarını fotoğraflamış ve dünya kamuoyunda bu fotoğraflar ile ses getirmiştir.

Gazetecilik her zaman zorlu bir meslek olmuştur. Ortadoğu gibi bir bölgede ise ölümü ensenizde hissediyorsunuz. Deghati kendi yaşamından bugünlere dönük değişime atfen izlerini İran Devrimi sırasında çektiği fotoğrafların uluslararası haber ajanslarına servis edilişi ile aktarıyor. Fotoğraflarını, Türkiye-İran sınırından bir kuryeye teslim ettiğini ve fotoğrafların bu şekilde yayınlandığını söyleyen Deghati, şimdinin yeni medyasında ise internetin sağladığı avantajın bu kapmasamda önemini ortaya koyuyor.
Gazetecilik her dönem zordur demiştik… Filistin-İsrail çatışmasının fotoğraflarını çekerken bir İsrailli asker tarafından bacağından vurulması ve bu anını meslektaşının fotoğraflaması bu zorluğa bir örnek.

Degati bir Photo-journalist olarak deneyimlerini konferanslar yoluyla ve kendi sosyal medya hesaplarından paylaşmayı sürdürüyor. Ortadoğu’da AFP’nin önemli bir ismi olan Degati’nin hikayesi birçok belgesele de konu olmuştur.
Kendisi hakkında daha fazla bilgi için bu linki ziyaret edebilirsiniz.