ÇÖKEN 3 EKONOMİ DALINDA NORMALLEŞME SÜRECİNDE ÇARE BULUNACAK MI?
2 dakika okuma süresi
Türkiye’de gastronomi, turizm ve futbol ekonomileri, ciddi bir çöküş halinde.
FUTBOL EKONOMİSİ 2020-2021 YILLARINDA ÖNEMLİ GELİRLERİNDEN YOKSUN KALDI
Öncelikle futbolda amatör ligler hiç başlamıyor. 70 bin kadar kişi işsiz güçsüz kaldı ve heyecanları da bitti. Nihat Özdemir bu konuda adım atmaktan çekiniyor. Maçlarında seyircisiz oynanması hem futbolun zevkini kaçırdı, hem de gelirlerde büyük bir düşüş göstertti. 2011 yılında Türkiye’deki ilk 500 sanayi kuruluşu arasına katılma şansı olsaydı Fenerbahçe 100. Sırada yer alacaktı. Şimdi Fenerbahçe Ali Koç’a rağmen yerlerde sürünüyor.
GASTRONOMİ SEKTÖRÜ 1 MART’TA NORMALLEŞMEYİ BEKLİYOR
Aynı gelişmeyi turizm ekonomisinde de görüyoruz. Bu branşa hizmet veren 54 ayrı sektörün çöküşü önlenemiyor. En büyük çöküş gastronomi de oldu. İflas eden işletmelerin sayısı gayri resmi açıklamalara göre 90 bini aşmış bulunuyor. İşsiz kalan insan sayısı 800 bini geçti. 1 Mart’ta açılabilirse belki belirli bir açıdan düzelme olabilecek.
AVRUPA BU KONUDA YENİ BİR PLAN OLUŞTURACAK
Olumsuz gelişmeler sadece Türkiye’de değil, Almanya’da turizm sektöründe seyahat acentelerinde iflas akıl almaz sınırlara yaklaştı. Gastronomi de devletin tüm yardımlarına karşı can çekişiyor. Futbol ekonomisinde de gelişmeler olumsuz ilerliyor. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde Avrupa’da yeni bir atılım bekleniyor. Bu atılım, nasıl olacak, neler ortaya çıkacak, hep beraber göreceğiz.
TÜRK HALKI YOKSULLAŞIYOR
Türkiye’deki bu 3 sektörün çöküşü sokak ekonomisine yaradı. Artık sokaklarda çöp toplayanlar Afgan veya Suriyeli değil, işini gücünü kaybeden Türk insanları olmaya başladı. 5,4 milyon Suriyeli geçici sığınmacıya verilen destekler Türk halkının sosyal yardımlarından kesiliyor, bu da ayrı bir gerçek.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.