TÜRKİYE REFORM POLİTİKALARINA AĞIRLIK VERMEK İSTİYOR
2 dakika okuma süresi
ABD’den Türkiye’ye karşı yükselen negatif sesler, AB’nin Türkiye’ye 26-27 Mart’ta masaya yatıracak olması, Türkiye’ninde faaliyetlerinin hızlanmasını beraberinde getirdi. İlk olarak hukuk ve adalette reformlar açıklanırken, ikinci olarak ekonomide paketler hazırlanıyor. Esas önemli olan dış politikada Türkiye neler yapacak?
TÜRKİYE AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİ RİSK ALTINDA
Türkiye’nin yapması gereken ilk iş Avrupa Adalet Divanı’nın Osman Kavala’ya yönelik hak ihlali kararlarını yerine getirmek olmalı. Avrupa Konseyi Türkiye’yi inceleme altına aldı. Bu ülkemiz için hakikaten güç bir dönem. Yaptırımlar hazırlanıyor; Avrupa Konseyi’nden çıkarılmaktan tutun, Avrupa Konseyi toplantılarında oy hakkı olmamasına kadar, birçok yaptırım planlanıyor. Türkiye bu gelişmeleri hak etmiyor.
TÜRKİYE ESASEN DEMOKRATİK BİR ÜLKEDİR
83 milyonluk bir ülke olarak, demokrasi dersini AB’den almamamız lazım. AB’de demokrasi ve insan hakları tarihi Türkiye’den daha kötü bir konumda. Buna karşılık biz bir şekilde AB’ya tam üye olmayı hedefliyorsak veyahut en azından TAVAK Vakfı’nın gündeme getirdiği gibi AB ile özel statülü bir ortaklık hedefliyorsak reformlarımızı acilen yapmamız gerekmektedir.
TÜRKİYE’NiN HER ALANDA KÖKLÜ BİR REFORM SÜRECİNE İHTİYACI VAR
Türkiye ve Türk halkı demokrasiyi, sağlık bir ekonomiyi ve dış politikada saygın bir ülke olmayı hak etmektedir. Bunların gerçekleşmesi bizim için çok önemli. Şu anda baktığımız zaman Yunanistan’dan başlayarak, İran, Ermenistan’a kadar birçok ülkeyle sorunlarımız var. Buna karşılık Türkiye, Libya ile yaptığı MEB Anlaşması ile Mavi Vatan Doktrini konusunda önemli avantajlar ve kazanımlar elde etti ve puan kazandı. Bu birçok ülkenin işine gelmiyor. Karadeniz’de gözü olan ABD, Dedeağaç’a helikopter üssü kurmakla beraber ciddi askeri yığınak ve teçhizat getirdi. Amerika aynı silahlanmayı Suriye ve Irak’ta da yapıyor.
BİRLİKTE BU ZOR ZAMANLARI AŞACAĞIZ
İçeride birlik olmamız şart, adaleti sağlayan güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor. Pandemi sürecinde ciddi sıkıntılar yaşayan gastronomi sektörü umarız alınan yeni normalleşme kararları ve devlet destekleriyle yeniden ayağa kalkar. Bu sayede büyük boyutlara ulaşan işsizlik sorunu azalma gösterebilir.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.