Türkiye’deki ekonomik çöküşe karşı muhalefetin bir ekonomi politikası var mı?
2 dakika okuma süresi
Son aylarda Türkiye’deki ekonomik çöküş hepimizin dilinde. Muhalefet hep bu konuyu gündeme getiriyor ancak neler yapılması gerektiğini pek söyleyemiyor. Dolar, Euro aldı başını gitti, enflasyon tavan yapıyor. İşsizlik artık ölçülmeyecek duruma geldi.
Peki muhalefet partilerinde ekonomide alternatif bir politikası var mı?
Akşamları televizyonlarda ekonomi konuşuluyor fakat hep aynı insanlar ekonomi alanında “battık edebiyatı” dışında bir öneride bulunmuyorlar. Batmadan çıkılması için neler yapılması lazım?
1-Türkiye’deki devlet bankaları, faiz konusunda yeni bir politika uyarlamalı ve kimlere kredi verebileceğini tespit etmesi gerekiyor. Ziraat Bankası’nın belirli yayın organlarına para aktarmaması ve parasını geri alması lazım. Bu olacak iş değil.
2-Tarım, Türkiye’de dip yapmış durumda. Tarım alanlarına çok ucuz krediler sağlamak gerekiyor. Ayrıca, Tarım Kredi Kooperetifleri ve Ziraat Bankası, çiftçinin borç yükünü ağırlaştıran faizleri silerek hafifletmesi ve tarımdan kaçışları durdurması lazım. Alternatif olarak AB’nin tarım ve hayvancılıkta verdiği destekler ve politikalar konusunda bilgi alınması gerekir.
3-Faizlerin derhal en azından %2 arttırılması ve dövize kaçışın önüne geçilmesi gerekiliyor. Türk halkının kendi parasına itimadı kalmamış durumda. Herkes dövizlerini ya evde saklıyor ya da banka götürüyor. Fakat evinde saklayanların oranı artıyor. Türk parasına dönüşün hızlandırılması gerekiyor.
4-Türkiye ihracatı desteklemektedir, fakat artık yarı mamul ürünler satmak yerine katma değeri yüksek, nitelikli ürünler üretmelidir. Kamu bankaları bu firmaları desteklemelidir.
5-Türkiye’de dövizin artmasından sonra, turizm bölgesindeki alt-orta otellerin geleceği suya düşmüştür. Birçok otelin borçları nedeniyle yok fiyatına yabancılara geçme ihtimali vardır. Bunun için de yeni bir turizm politikası uygulanmalıdır.
6-Halkımızın alım gücünü yükseltmek için taban ücretlerine ciddi bir zam uygulanmalı, taban ücretinden katiyetle artık vergi alınmamalıdır.
Türk halkı çektiği bu eziyeti hak etmemektedir.
Bu konuda daha söylenecek yazılacak çok şey var. Bunları da önümüzdeki günlerde dile getireceğim.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Brandday.net Genel Yayın Yönetmeni.