BRANDDAY

Tarafsız, yorum-haber ve analiz.

Türkiye’de Sosyal Demokrasinin Geleceği 2023 Yılında Nasıl Şekillenecek?

3 dakika okuma süresi

Türkiye’de halkımızı %54’ü taban ücretiyle çalışıyor. Bu Almanya, Belçika gibi ülkelerde ortalama %10 civarındadır. Emekliler aldığı ortalama aylık 3.500 TL civarında, ayrıca EYT’liler kan ağlıyor. Türkiye’deki enflasyon ENAG’ın son açıklamalarına göre %173, TÜİK’e göre %83, İstanbul Ticaret Odası %100’ün biraz üzerinde. Türk halkı dünyanın hemen hiçbir yerinde olmayan bir enflasyonun altında eziliyor. 

Fakirlik diz boyu. Artık orta sınıf kalmadı. Belirli bir grup zenginler ve yaşamakta güçlük çeken insanlardan ibaret bir toplum yapısı ortaya çıktı. Böyle bir ülkede Metropoll’ün araştırmalarına göre; AKP %40’larda dolaşıyor, CHP ne yapsa %23’ü pek geçemiyor. Eskiden Deniz Baykal’a suç bulunurdu. Şimdi Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığındaki CHP’de bu oranı geçemiyor. Peki, bu neden böyle? Neden CHP sadece 6’lı Masaya ümit bağlıyor. Neden adaletli bir vergi sistemi çalıştırılmıyor. Yap-İşlet-Devret ile ülkenin hazinesi çok büyük zararlara uğruyor. Halk tüm bu gelişmelere karşı AKP’ye oy veriyor. Neden tüm bu yaşananlara rağmen CHP oyunu arttıramıyor? Sosyal demokratlar, adaletli bir vergi sistemi, adaletli bir gelir dağılımı, enflasyon oranı %10’u geçmeyen Avrupa örneğinden yola çıkmıyor? Neden ‘Adalet Yürüyüşünü’ yapan CHP, ekonomi alanında bir atılım yapamıyor? Bu konuda elle tutulur bir proje neden ortaya koyamıyor? Ekonomi kurmayları ile birlikte gerçekleştirdiği İkinci Yüzyıl toplantısını takip ettik, fakat beklentileri karşılayan ümit verici bir gelişme olmadı. Bütün bunlar Türkiye’de “Sosyal Demokrasiye” gönül verenlerin en büyük kabusu.

Sosyal Demokratlar Avrupa düzeyinde pek başarılı değiller. Fakat başarılı oldukları ülkelerde var. CHP neden çok uzun bir süredir iktidar yüzü göremiyor? İstanbul, Ankara ve İzmir’de başarılı deneyimleri var. Belediye Başkanlıklarını aldılar. Bu metot acaba Türkiye geneli için uygulanamaz mı? Hakça, insanca bir düzeni CHP nasıl kurabilir? Bu sistemi oluşturmadıkları takdirde karşı partiler daha güçlü olmaya devam edecekler. Türkiye’de adil bir gelir dağılımı, akıllı bir vergi sistemi, taban ücreti ile çalışan insan sayısının indirilmesi, yaşamı idame ettirmeye yetecek düzgün bir taban ücreti, vergilendirmede gelire göre adil dağılım, vergilerin ücretlilerin sırtına yüklenmediği bir sistemin hayata geçirilmesi, CHP’nin vaatleri arasında yer almalı. Şimdiye kadar 481 milyar Dolar kayıpdan bahseden CHP bu haksızca dağıtılan paraları nasıl geri alacak? Başta 5 müteahhit olmak üzere, Diyanet İşleri gibi makamlar neredeyse işgal edilirken, halk açlıktan inim inim inliyor. 2023 yılında bunları değiştirmek bir Sosyal Demokrat partinin gündemi olmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir